MŠMT: Britský princ Edward ocenil české žáky a studenty

02.11.2017 13:28

Prestižní zlatá ocenění vévody z Edinburghu (Duke of Edinburgh´s Award neboli DofE) převzalo včera z rukou prince Edwarda v budově Senátu České republiky téměř sto českých žáků a studentů.

MŠMT: Britský princ Edward ocenil české žáky a studenty
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Ocenění za dlouhodobý rozvoj v oblasti sportu, talentu, dobrovolnictví a za uskutečnění dobrodružné expedice mohou získat mladí lidé do 24 let. Programem s názvem Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je v těchto oblastech podporuje britská královská rodina.

Za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se slavnostního předání zúčastnil náměstek Petr Pavlík: „Čím dál víc věcí, které v životě potřebujeme, se nenaučíme jen ve škole, a proto roste význam neformálního vzdělávání. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podporuje Program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, protože vede mladé lidi k vlastnímu rozvoji a učí je solidaritě i překonávání překážek,“ uvedl P. Pavlík.

Když jsem se před několika lety přihlásila do DofE, mojí hlavní motivací bylo díky expedicím poznat cizí země. Tehdy jsem netušila, co všechno se díky DofE naučím a kolik nových věcí poznám. Každá složka programu mě posunula o kousek dál v mém osobním růstu,“ říká Karolína Veselá, jedna z úspěšných absolventek programu, která byla z oceněných a DofE plnila na gymnázium v Rumburku.

Projekt funguje od roku 1956 a aktuálně je možné se ho zúčastnit ve více než 140 státech. Zájemcům nabízí tři úrovně, které se liší podle délky trvání a obtížnosti. Zatímco bronzová úroveň trvá šest měsíců, stříbrná rok a zlatá 18 měsíců. Ve všech aktivitách si studenti zvolí vlastní cíl, na jeho naplňování potom dohlíží vedoucí DofE v centrech programu, kterými mohou být například střední školy, střediska volného času, nebo i dětské domovy. ¨

DofE dosud přilákal přibližně osm milionů mladých lidí po celém světě. V České republice se do něj zapojilo zhruba 2500 účastníků. 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy udělil této ceně svou záštitu a zároveň MŠMT podporuje cenu i finančně.
MŠMT podporuje organizaci The Duke od Edinburgh´s International Award Czech Republic Foundation, o.p.s. každoročně. Dotaci organizace získává v rámci Programů státní podpory práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace

Vévoda z Edinburgu 6

Vévoda z Edinburgu 3

Vévoda z Edinburgu 5

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…