MŠMT: Česko-německé vzdělávání v Pirně slaví 20. výročí

22.11.2018 7:34

Státní tajemník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jindřich Fryč se 19. listopadu zúčastnil v Sasku oslav k 20. výročí česko-německého vzdělávacího programu na gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně.

MŠMT: Česko-německé vzdělávání v Pirně slaví 20. výročí
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Díky ujednání mezi českým ministerstvem školství a Státním ministerstvem kultu Svobodného státu Sasko se od školního roku 1998/99 otevírá na gymnáziu v Pirně každý rok jedna dvojnárodnostní třída, do které může být přijato 15 českých žáků. Dvojjazyčný vzdělávací cyklus je šestiletý a přijímají se do něho žáci po šestém ročníku základní školy nebo odpovídajícím ročníku víceletého gymnázia. Žáci musejí skládat přijímací zkoušky, které se každoročně konají na Gymnáziu Děčín. Studium je zakončeno maturitní zkouškou, po níž mohou studenti nastoupit na vysoké školy v České republice i ve Spolkové republice Německo.

Oslav k 20. výročí česko-německého vzdělávacího projektu se kromě státního tajemníka MŠMT Jindřicha Fryče zúčastnil saský státní ministr kultu Christian Piwarz, ředitel školy Bernd Wenzel a starosta města Pirna Klaus-Peter Hanke. Zástupci obou ministerstev ocenili dosavadní fungování dvojjazyčného vzdělávání s přáním, aby projekt pokračoval i po roce 2023.

Státní tajemník Fryč a saský státní ministr kultu Piwarz dále diskutovali se žáky o fungování gymnázia a pobytu na školním internátu. Čeští žáci studium v Německu chválili, oceňovali zejména jazykový přínos a kulturní obohacení. Program celého slavnostního dne zakončilo představení česko-německé divadelní skupiny gymnázia.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…