MŠMT: Fázování ELI a SUSEN bylo úspěšně dokončeno

30.12.2015 14:35

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Evropskou komisí tento týden úspěšně dokončilo takzvané fázování velkých výzkumných projektů „ELI Beamlines“ a „Udržitelná energetika (SUSEN)“. Ty byly budovány s významným přispěním strukturálních fondů EU.

MŠMT: Fázování ELI a SUSEN bylo úspěšně dokončeno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Fázování je zcela nový a administrativně nesmírně náročný postup, který umožní u dlouhodobých a složitých projektů návazné financování ze dvou operačních programů, což dříve nebylo možné. V tomto případě se jedná o finanční krytí z OP VaVpI (do 31. prosince 2015) a z OP VVV (od 1. ledna 2016). Oba projekty budou dokončeny do konce roku 2017.

Projekt „ELI Beamlines“, realizovaný Fyzikálním ústavem Akademie věd, je jedním ze tří pilířů (společně s projekty realizovanými v Maďarsku a Rumunsku) celoevropské výzkumné infrastruktury.  Po dokončení bude představovat soustavu „superlaserů“ s jedinečnými parametry, které nejsou nyní dostupné nikde na světě a která bude k dispozici celosvětové vědecké komunitě.

Projekt „SUSEN“, realizovaný Centrem výzkumu Řež ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni, zkoumá rozličné aspekty udržitelné energetiky, zejména energetiky jaderné, a vytváří podmínky pro rozšíření účasti České republiky na mezinárodně řízeném výzkumu jaderné fúze a vývoji fúzních reaktorů a jaderných reaktorů IV. generace pracujících s vysokou energetickou účinností a schopných využívat přepracované vyhořelé jaderné palivo ze současných jaderných elektráren.

Úspěšné fázování umožní úspěšné dokončení projektů světového významu a efektivní využití prostředků evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…