MŠMT: Horizont 2020 podporuje výzkum a inovace v boji proti pandemii Covid-19

25.05.2020 10:02

V rámcovém programu EU pro výzkum a inovace Horizontu 2020 (2014-2020) byla zveřejněna další výzva k předkládání návrhů mezinárodních projektů výzkumu, vývoje a inovací týkající se témat ohledně pandemie nového druhu koronaviru SARS-CoV-2 a jím vyvolávaného onemocnění Covid-19. Návrhy projektů lze předkládat do 11. června.

MŠMT: Horizont 2020 podporuje výzkum a inovace v boji proti pandemii Covid-19
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Tato v pořadí 2. výzva k předkládání návrhů mezinárodních projektů výzkumu, vývoje a inovací navazuje na předešlou výzvu, kterou Evropská komise zveřejnila v lednu 2020 a díky níž bylo v březnu vybráno k financování 18 projektů. Ty se zaměřují na prohloubení znalostí ve vztahu k SARS-CoV-2 / Covid-19 a jejich dopadu na pacienty. Druhá výzva se zaměřuje na rychlá a inovativní řešení, která omezí nebo zmírní ohniska nákazy a zajistí lepší péči o pacienty, zranitelné skupiny populace či zdravotnický personál.

Podpořené projekty mají přispět k tomu, aby společnost a systémy zdravotní péče byly odolnější vůči pandemii, pokud jde o prevenci, ochranu a léčbu pacientů s onemocněním Covid-19. Projekty mají mít okamžité dopady na zlepšení kvality života nejzranitelnějších složek populace a na operační kapacitu pracovníků nacházejících se v první linii. Návrhy by měly vést ke zvýšení krátkodobých výrobních a distribučních kapacit a usnadnit nové účinné přístupy ke spolupráci na úrovni EU. Studie kohort by mohly napomoci rychle identifikovat to, jaké faktory ovlivňují náchylnost k infekci, klinický projev infekce, terapeutickou odpověď a klinické výsledky.

Vzhledem k velkému dopadu pandemie má tato výzva 5 tematických okruhů:

  • výroba životně důležitých zdravotnických potřeb
  • lékařské technologie, digitální nástroje a nástroje umělé inteligence pro zlepšení zdravotní péče při vysokých úrovních technologické připravenosti
  • behaviorální, sociální a ekonomické dopady reakcí na pandemii
  • panevropské kohorty Covid-19
  • vytváření sítí skupin na úrovni EU a mezinárodních kohort relevantních pro Covid-19

Výzva k předkládání návrhů projektů je otevřená do 11. června 2020.
Více informací, včetně odkazů na konkrétní aspekty výzvy, naleznete ZDE

Výzva je financována prostřednictvím akcí „SC1 Zdraví, demografické změny a dobré životní podmínky“ rámcového programu Horizont 2020. Podpořeny budou návrhy projektů v oblastech výzkumu, vývoje a inovací, jejichž cílem je nalézt širokou škálu rychlých aplikací (v rozpětí 3–24 měsíců) zaměřených na oblast zdraví, které budou rychle reagovat na pandemii onemocnění Covid-19. Cílem výzvy není vývoj nových léčebných postupů anebo vakcín, ale identifikace a realizace snadno dostupných řešení. Projekty musí prokázat, že přinášejí rychlejší, účinnější a nákladově efektivní implementaci inovativních (technologických i netechnologických) řešení reagujících na pandemii onemocnění Covid-19.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…