MŠMT: Odstartovala třetí fáze programu Vzdělávání s podporou Fondů EHP

06.01.2019 21:00

V listopadu se v prostorách Masarykovy koleje v pražských Dejvicích uskutečnila zahajovací konference Programu Vzdělávání financovaného Fondy Evropského hospodářského prostoru (EHP), který podporuje spolupráci mezi Českou republikou, Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem v oblasti vzdělávání.

MŠMT: Odstartovala třetí fáze programu Vzdělávání s podporou Fondů EHP
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Konferenci zahájil náměstek pro řízení sekce evropských programů Václav Velčovský spolu s ředitelkou Domu zahraniční spolupráce Danou Petrovou. Pozvání přijali také velvyslanec Norského království Robert Kvile a velvyslankyně Lichtenštejnského knížectví Maria-Pia Kothbauer.

Cílem konference bylo představit široké odborné veřejnosti náplň programu i jeho cíle. Akce se zúčastnili také zástupci programových partnerů z donorských zemí a nositelka norského řádu svatého Olafa docentka Marie Juříčková z Masarykovy univerzity.

Program Vzdělávání umožňuje českým školám, neziskovým organizacím a veřejným institucím pracujícím v oblasti vzdělávání navázat intenzivní spolupráci s partnery z Norska, Lichtenštejnska nebo Islandu a vytvářet společné projekty, sdílet zkušenosti a navzájem se inspirovat. Nedílnou součástí jsou i studijní pobyty a krátkodobé stáže, a to jak pro vysokoškolské a středoškolské studenty, tak pro zaměstnance škol na všech úrovní vzdělávání nebo experty pracující v této oblasti. Zaměstnancům tento program umožňuje například účast na školeních nebo stínování a hostování na zahraničních školách. Mezi hlavní priority programu patří výuka k demokracii a aktivnímu občanství, odborné a inkluzivní vzdělávání.

Na program bylo přiděleno 7,6 milionu eur, což je dvojnásobek financí poskytnutých v předchozí fázi. Díky této částce se uskuteční nejméně 250 studentských a 180 zaměstnaneckých studijních pobytů a stáží, bude proškoleno 270 učitelů a odborníků ve vzdělávání. Program dále podpoří nejméně 10 odborných škol k uzavření partnerství na základě ECVET a přinejmenším 30 institucí ve výuce k demokratickým hodnotám a podobným tématům.

Norský velvyslanec Robert Kvile a Zuzana Matyášová, ředitelka odboru pro Mezinárodní vztahy Ministerstva financí ČR podepsali dohodu o spolupráci, což umožní brzké vyhlášení výzvy pro předkládání projektových žádostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…