MŠMT: Předškolního vzdělávání se účastní 97 procent pětiletých dětí

10.11.2017 21:23

Účast pětiletých dětí v mateřských školách se dlouhodobě udržuje nad devadesáti procenty všech pětiletých dětí v populaci. Letos se ale do předškolního vzdělávání zapojilo už téměř 97 procent těchto dětí.

MŠMT: Předškolního vzdělávání se účastní 97 procent pětiletých dětí
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Povinné předškolní vzdělávání bylo zavedeno od září letošního roku a týká se dětí, které nejpozději do konce srpna dosáhly věku pěti let. Primárně se plní v mateřské škole v rozsahu čtyř hodin denně, zákon ale umožňuje i jiné způsoby plnění, například také individuálním vzděláváním.

„Předškolní vzdělávání je jednou ze základních priorit Ministerstva školství. Předškolní vzdělávání je velmi důležité k rozvoji kompetencí potřebných pro život a zvyšuje šance na školní úspěch,“ vysvětlil novinku letošního školního roku náměstek sekce vzdělávání MŠMT Václav Pícl a pokračoval: „V tomto období lze také nejsnáze vyrovnávat kognitivní a řečové rozdíly. Dětem v předškolním věku má mateřská škola zajistit optimální podmínky, aby úspěšně zvládly vstup do základního vzdělávání,“ dodal náměstek Pícl.

V souvislosti s letošní změnou si můžou rodiče zvolit pro svoje dítě z několika variant povinného předškolního vzdělávání podle toho, co je pro jejich dítě nejvhodnější. V případě, že mají rodiče důvody pro to, aby dítě nedocházelo denně do kolektivu vrstevníků, mohou pro něj zvolit formu individuálního vzdělávání. Rodiče tak pouze zajistí účast dítěte v mateřské škole ve stanoveném termínu u ověření úrovně osvojování očekávaných výstupů v jednotlivých oblastech.

Navzdory povinnosti předškolního vzdělávání se jej neúčastní zhruba tři procenta pětiletých dětí (včetně dětí pobývajících v zahraničí, pro něž však není povinné). Z celkového počtu téměř 110 tisíc pětiletých dětí v populaci jich tak povinnou předškolní docházku plní více než 106,5 tisíce, přičemž téměř 3,4 tisíce z nich se povinné docházky neúčastní v žádné její formě.

MŠMT o povinném předškolním vzdělávání informovalo také na webu MŠMT (ZDE)

MŠMT připravilo podrobné informace v rozdělení pro rodiče (ZDE)
Pro MŠ (ZDE)
Pro zřizovatele MŠ (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…