MŠMT: Státní tajemník Fryč předal ocenění Ekoškola

23.06.2018 14:58

Státní tajemník MŠMT Jindřich Fryč dnes předal společně se zástupci dalších resortů mezinárodní titul Ekoškola.

MŠMT: Státní tajemník Fryč předal ocenění Ekoškola
Foto: msmt.cz
Popisek: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - logo

Získalo jej šedesát školních Ekotýmu z celé České republiky. Hlavním cílem programu Ekoškola je, aby žáci, učitelé, provozní zaměstnanci i další dospělí společně snižovali ekologický dopad činnosti školy a svého jednání na životní prostředí. Národním  koordinátorem programu Ekoškola v ČR je vzdělávací centrum TEREZA, MŠMT programu udělilo záštitu. 

Titul Ekoškola získalo v prostorách Senátu 23 mateřských a 37 základních a středních škol. Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, který pomáhá žákům a učitelům vytvořit ze školy příjemnější, demokratičtější a k přírodě bližší místo k životu. Žáci se učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o minimalizaci odpadů, úspory energie či vody a zlepšují prostředí své školy i jejího okolí.

„Jsem rád, že jsem mohl jako zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které program zaštiťuje, předat titul Ekoškola dalším základním, středním, ale také mateřským školám. Učitelky a učitelé na těchto školách dávají prostor pro realizaci těchto aktivit svým žákům, vedou je k nim, podporují je a dávají velký prostor pro samostatné a tvůrčí přemýšlení o tom, jak zlepšit prostředí ve školách a udělat školu pro děti zajímavější a atraktivnější. Moc si toho vážím,“ řekl k oceněním státní tajemník MŠMT Jindřich Fryč.

Hlavním principem programů je sedm kroků, kdy žáci zakládají celoškolní ekotýmy, analyzují současnou situaci ve škole v devíti tématech, kterými jsou voda, energie, odpady, prostředí, šetrný spotřebitel, doprava, klimatické změny, biodiverzita a jídlo, a navrhují v těchto oblastech zlepšení, což se snaží také naplnit. Příkladem může být sběr dešťové vody, přeměna odpadů na zdroje, návrhy, jak naložit s únikem tepla nebo jak zabránit zbytečnému plýtvání pitné vody. Řadě Ekotýmů se takto podařilo své škole ušetřit navrženými opatřeními i statisíce korun. Součástí projektu je i propojení s místní komunitou, informování veřejnosti nebo spolupráce se zastupitelstvem, kdy studenti zapojují přirozeným způsobem do dalších tvůrčích i rozhodovacích procesů na úrovni obce a podporují vztah dětí k místu, kde žijí. Letos si tak mezinárodní titul Ekoškola převzalo šedesát školních Ekotýmu z celé České republiky.

Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…