MŠMT: Většina uchazečů o maturitní obory může uspět v 2. kole i v Praze

22.05.2024 10:17 | Tisková zpráva

Většina z více než 5000 uchazečů o maturitní obory, hlásících se na střední školy z 9. ročníků, kteří neuspěli v 1. kole přijímacího řízení, má šanci uspět ve 2. kole, a to i v Praze, kde jich bylo přes 2000. Pro 2. kolo přijímacího řízení vypsaly střední školy v oborech pro žáky z 9. tříd v celé ČR přes 22 000 míst.

MŠMT: Většina uchazečů o maturitní obory může uspět v 2. kole i v Praze
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

V Praze, kde je zájem o studium tradičně nejvyšší, nabízí střední školy pro deváťáky ve 2. kole přes 2000 míst, z toho necelých 600 na čtyřletých gymnáziích v denní formě vzdělávání, z nichž 93 míst je ve veřejných školách. Dalších více než 1000 míst nabízí střední školy v Praze v ostatních maturitních oborech.

Uchazeči, kteří v 1. kole neuspěli, se od 21. do 24. května 2024 mohou hlásit prostřednictvím DiPSy do 2. kola přijímacího řízení. Přehled oborů pro 2. kolo je k dispozici v systému DiPSy nebo zde. Stejně jako v 1. kole si mohou vybrat maximálně tři obory bez talentové zkoušky a dva s talentovou zkouškou. Ve 2. kole se jednotná přijímací zkouška (JPZ) nekoná, ale uchazečům se započítá výsledek z 1. kola.

V 1. kole dosahovali přijatí uchazeči do 4letých oborů v JPZ průměrně 59 bodů v součtu za matematiku a český jazyk (průměrně se jednalo o 31 bodů z českého jazyka a 27,5 bodu z matematiky). Přičemž všichni uchazeči dosahovali v rámci jednotné přijímací zkoušky průměrně 56 bodů (v průměru se jednalo o 29,5 bodu z českého jazyka a 26,5 bodu z matematiky).

Nejvyššího počtu bodů dosahovali v JPZ uchazeči z hlavního města Prahy (průměrně 61 bodů) a ze Středočeského kraje (průměrně 58 bodů). Přijatí uchazeči z hlavního města Prahy dosahovali průměrně 70 bodů a nepřijatí uchazeči průměrně 48 bodů, přijatí uchazeči ze Středočeského kraje průměrně 62 bodů, nepřijatí průměrně 45 bodů.

Naopak nejnižších bodových zisků dosahovali uchazeči z Ústeckého a Karlovarského kraje (shodně průměrně 46,5 bodu). Přijatí uchazeči z Ústeckého kraje dosahovali průměrně 48 bodů, nepřijatí dosahovali průměrně 31,5 bodu. Přijatí uchazeči z Karlovarského kraje dosahovali průměrně 49 bodů a nepřijatí uchazeči 30,5 bodu.

Z hlediska jednotlivých kategorií vzdělání uchazeči, kteří podali alespoň jednu přihlášku na čtyřleté gymnázium, dosahovali průměrně 72 bodů (přijatí uchazeči dosáhli průměrně 73 bodů, nepřijatí uchazeči dosáhli průměrně 55 bodů). Uchazeči, kteří podali alespoň jednu přihlášku na lyceum, dosahovali průměrně 64,5 bodu (přijatí uchazeči dosáhli průměrně 66 bodů, nepřijatí uchazeči dosáhli průměrně 45 bodů).

Uchazeči, kteří podali alespoň jednu přihlášku do oboru střední školy s maturitou (mimo lycea), dosahovali průměrně 54 bodů (přijatí uchazeči dosáhli průměrně 55,5 bodu, nepřijatí uchazeči dosáhli průměrně 37 bodů). Uchazeči o studium na střední škole JPZ konali v 1. kole ve dvou termínech, z nichž se jim započítával lepší výsledek. V průměrech nejsou zahrnuti uchazeči, kteří konali zkoušku jen z jednoho předmětu (typicky cizinci, kterým byla zkouška z českého jazyka nahrazena rozhovorem, ověřujícím znalost vyučovacího jazyka). Uchazeči, kteří v 1. kole neabsolvovali JPZ, se ve 2. kole nemohou hlásit do maturitních oborů, jelikož by tak nesplnili jedno z povinných kritérií pro přijetí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

20:48 AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

Dům přírody Brd v létě oslaví rok od svého otevření. Lidé si do nového návštěvnického střediska hned…