MŠMT: Výstava připomíná oběti nacistické perzekuce studentů

15.11.2015 19:26

U příležitosti připomenutí tragických událostí listopadu 1939 a následné perzekuce českých studentů byla v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského v Praze zahájena výstava: "Nesmíme zapomenout: Jan Opletal a další oběti listopadu 1939. Nacistická perzekuce českých studentů během 2. světové války."

MŠMT: Výstava připomíná oběti nacistické perzekuce studentů
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Tématy výstavy, která se koná pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Milana Štecha, jsou mimo jiné 75. výročí vytvoření Protektorátu Čechy a Morava, smrt studenta Jana Opletala a uzavření českých vysokých škol.

Výstava byla otevřena v přízemí muzea za účasti náměstkyně ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Zuzany Matuškové, místopředsedkyně Senátu Miluše Horské, ředitelky Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského Markéty Pánkové, či místopředsedy Svazu protifašistických bojovníků za svobodu Emila Kulfánka. Akce se mimo dalších významných hostů zúčastnil i jeden ze studentů, který byl při demonstraci v roce 1939 a přežil nacistický koncentrační tábor Sachsenhausen - Vojmír Srdečný.

V letech 1939-1945 zažily české země podobně jako další evropské země okupaci nacistickým Německem. Dne 15. března 1939 byl vytvořen „Protektorát Čechy a Morava“. Hitlerovský nacismus zničil Československo jako samostatný stát, potlačil všechny demokratické instituce a stanovil si za svůj cíl likvidaci českého národa. Dne 28. října 1939 se konala v Praze mohutná demonstrace proti nacistické okupaci. Nejaktivnějšími účastníky byli čeští vysokoškolští studenti, proti nimž německá policie zakročila za použití střelných zbraní. Pohřeb jedné z obětí – studenta lékařské fakulty Jana Opletala – 15. listopadu 1939 se změnil v další protiněmeckou demonstraci. Následovalo zatýkání studentů a profesorů, poprava devíti studentských představitelů, vpád jednotek SS do studentských kolejí a uvěznění cca 1200 studentů z Prahy, Brna, Příbrami a Olomouce v koncentračním táboře Sachsenhausen, kde více než dvě desítky z nich nalezly smrt. Rovněž byly uzavřeny české vysoké školy. Jejich budovy obsadily německé instituce, zejména Německá univerzita v Praze, která se stala jednou z politicky nejagresivnějších vysokých škol v Německé říši.

Události měly celosvětový ohlas. Roku 1941 přijala Mezinárodní studentská rada v Londýně tzv. Prohlášení spojeneckých studentů k 17. listopadu, kterým byl 17. listopad prohlášen za Mezinárodní den studentstva.

Výstava připomíná všechny události spojené s nacistickou okupací a vytvořením Protektorátu, především se však soustředí na uzavření českých vysokých škol a následnou perzekuci českého studenstva. Připomíná osobnost Jana Opletala, popravené studentské funkcionáře a rovněž také poslední žijící pamětníky, kteří byli za tímto účelem vyhledáni.

Výstava "Nesmíme zapomenout: Jan Opletal a další oběti listopadu 1939. Nacistická perzekuce českých studentů během 2. světové války." se koná od 13. listopadu do června 2016 v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského. Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského vydalo stejnojmennou publikaci, která přináší rozšířené informace o jednotlivých osobnostech. K výročí Jana Opletala rovněž vyšla 11. listopadu poštovní známka, jejíž autorkou je Renata Fučíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…