MŠMT podniká další kroky k zajištění společného vzdělávání

07.02.2016 14:02

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydává další materiály k náběhu novely školského zákona. Především jde o harmonogram kroků ke společnému vzdělávání a odpovědi pro rodiče. Vyšel také Průvodce ředitele společným vzděláváním.

MŠMT podniká další kroky k zajištění společného vzdělávání
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

MŠMT také finalizovalo vyhlášku k § 19 školského zákona, která stanovuje pravidla a náležitosti zjišťování vzdělávacích potřeb žáků se speciálními vzdělávacími potřebami včetně žáků nadaných a organizaci jejich vzdělávání. V polovině února 2016 bude vydán revidovaný rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, který upravuje vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Do konce března budou postupně vydány vyhlášky k poskytování poradenských služeb, k výkaznictví a sběru dat a novely vyhlášek pro předškolní vzdělávání, základní školy a střední školy, které upravují např. počty dětí ve třídách.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy také prodlužuje termín pro rediagnostiku dětí, které již nyní využívají podpůrná opatření – rediagnostika bude probíhat do 1. září 2018. Žáci, kteří se v současné době vzdělávají podle přílohy rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání pro žáky s lehkým mentálním postižením na druhém stupni základní školy, mohou své vzdělávání na základní škole dokončit podle této přílohy do 1. září 2020.

„Účinnost novely školského zákona o 1. září 2016 nepředstavuje žádnou revoluční změnu, naopak změny budou mít postupný náběh. Právě proto jezdíme do regionů, hovoříme s pedagogy, řediteli, zástupci krajů. Hlavní přínos novely spočívá v tom, že přinese do školství více finančních prostředků a jasně propojí potřeby dítěte, školy a finance na jejich zajištění,“ uvedla ministryně Kateřina Valachová.

Od března 2016 budou probíhat informační semináře pro ředitele škol a školských zařízení k novele školského zákona, k zajištění podpůrných opatření a organizace výuky žáků. Ministryně Valachová také do poloviny února dokončí výjezdy do krajů, kde se setkává s řediteli a zřizovateli škol k problematice zajištění společného vzdělávání dětí. „Vnímáme obavy z terénu, které se týkají změn spojených s novelou školského zákona. Je zřejmé, že změny je potřeba dobře vysvětlovat a poskytnout ředitelům i učitelům všechny potřebné informace. Za hlavní přínos novely školského zákona považuji jasné propojení dítěte s finančními prostředky a tedy celkové zlepšení finanční situace ve školství,“ komentuje přípravu změny předseda školských odborů František Dobšík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…