MŠMT připravilo analýzu přihlášek na střední školy

12.04.2024 10:17 | Tisková zpráva

V rámci letošního přijímacího řízení na střední školy podalo v 1. kole více než 157 tisíc uchazečů téměř 420 tisíc přihlášek, z toho necelých 152 tisíc uchazečů se přihlásilo do denní formy studia.

MŠMT připravilo analýzu přihlášek na střední školy
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Celkem 79 % ze všech uchazečů podalo své přihlášky elektronicky a 73 % uchazečů využilo svého práva podat nově povolené tři přihlášky. Uvádí to aktuální zpráva, kterou MŠMT připravilo podle stavu podaných přihlášek na střední školy k 4. 4. 2024. Největší podíl elektronických přihlášek podali uchazeči v Praze (85 %) a nejmenší v Ústeckém kraji (70 %).

V případě uchazečů z Prahy využilo práva podat si všechny tři přihlášky 81 % z nich, naopak v případě uchazečů z Královéhradecké kraje to bylo jen 66 % a téměř 20 % tamních uchazečů si podalo jen jednu přihlášku.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

Při porovnání místa trvalého bydliště uchazeče a sídla školy si zhruba v 90 % případů uchazeči podali přihlášky do oborů v tom samém kraji, kde mají trvalé bydliště.

V Praze v souhrnu pocházelo cca 59 % všech přihlášek podaných na zdejší střední školy (pro denní formu studia, bez nástaveb, oborů vyššího odborného vzdělání v konzervatoři a víceletých gymnázií) od uchazečů, kteří mají trvalé bydliště přímo v hlavním městě Praha. Dalších 13 % přihlášek bylo od uchazečů z okresu Praha-západ a 10 % od uchazečů z okresu Praha-východ.

V Brně v souhrnu pocházelo jen cca 47 % všech přihlášek podaných na zdejší střední školy (pro denní formu studia, bez nástaveb, oborů vyššího odborného vzdělání v konzervatoři a víceletých gymnázií) od uchazečů, kteří mají trvalé bydliště přímo v Brně. Dalších 27 % přihlášek bylo od uchazečů z okresu Brno-venkov a 6 % od uchazečů z okresu Vyškov.

Většina uchazečů se hlásí na střední školu přímo ze základní školy. Pokud pomineme víceletá gymnázia, pak největší podíl přihlášek na 4letá gymnázia byl podán od uchazečů ze základních škol (93 %). Do oborů bez výučního listu a bez maturity a také na obory vyššího odborného vzdělání v konzervatoři byla zhruba čtvrtina přihlášek podána uchazeči, kteří mají dokončené základní vzdělání a hlásí se ze střední školy.

Celá analýza je k dospozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…