MŠMT rozšířilo opatření k řešení šikany a kyberšikany

04.09.2016 17:09

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozšířilo a zpřesnilo opatření k řešení šikany a kyberšikany ve školách. Kromě dotačního programu pro rok 2017 ve výši dvaceti milionů korun proto MŠMT aktualizovalo Metodický pokyn k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních.

MŠMT rozšířilo opatření k řešení šikany a kyberšikany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Šikanování je mimořádně nebezpečná forma násilí, která ohrožuje naplňování zásad a cílů vzdělávání ve škole a školském zařízení. Na rozdíl od jiných druhů násilí, se kterými se lze setkat ve školním prostředí, je šikana zvlášť zákeřná, protože často zůstává dlouho skrytá. Tak i při relativně malé intenzitě šikany může u jejích obětí docházet k závažným psychickým traumatům s dlouhodobými následky a k postupné deformaci vztahů v kolektivu.

Cílem aktualizovaného metodického pokynu je proto poskytnout pedagogickým pracovníkům konkrétní informace k řešení tohoto vysoce rizikového chování včetně řešení šikany zaměřené na učitele.

„Varující jsou zjištění české školní inspekce z let 2014 až 2015 na středních školách. Se slovní agresí vůči pedagogovi se setkalo 36 procent škol. S fyzickou agresí se setkalo necelých pět procent škol,“ zdůraznila ministryně školství Kateřina Valachová.

Do metodického pokynu k prevenci a řešení šikany byla nově doplněna témata a oblasti jako jsou případové konference k šikaně, komunikace s rodiči po odhalení šikany, práce se stížnostmi, řešení případů kyberšikany, rodičovská zodpovědnost ve výchově dítěte až po opatření k nápravě dítěte mladšího 15 let a vzor formuláře ke správnímu řízení k vyloučení žáka.

„Nový metodický pokyn MŠMT neřeší situaci v obecné rovině, ale zabývá se konkrétními návody, jak předcházet, rozpoznat a řešit projevy šikany  a kyberšikany ve školách, a to jak mezi žáky, tak i mezi žákem a učitelem, případně opačně – mezi učitelem a žákem. Zároveň také uvádí, jakým způsobem komunikovat s rodiči, kteří jsou zákonnými zástupci žáka v roli pachatele nebo oběti šikany,“ dodala ministryně Valachová.

Současně připravilo MŠMT dotační program „Bezpečné klima v českých školách pro rok 2017“ ve výši 20 milionů korun, jehož cílem je podpora aktivit škol a školských zařízení k nastolení a rozvoji bezpečného klimatu v českých školách včetně vzdělávacích aktivit pedagogických i nepedagogických pracovníků, ředitelů a dalších vedoucích pracovníků škola a školských zařízení a školních metodiků prevence.

SHRNUTÍ OPATŘENÍ MŠMT PŘI ŘEŠENÍ ŠIKANY VE ŠKOLÁCH A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH:

V případě, že se vás problém šikany týká a rádi byste tuto situaci řešili s odborníky, lze se obrátit na místní pedagogicko-psychologickou poradnu, případně využijte následujících kontaktů:

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…