MSp: Je zajišťována potřebná úprava informačního systému Rejstříku trestů

31.07.2015 14:20

Reakce na zprávu ČTK, Šabatová upozornila na riziko nepravdivých výpisů z rejstříku, zveřejněnou 30. 7. 2015 na serveru České noviny a následně i v dalších médiích.

MSp: Je zajišťována potřebná úprava informačního systému Rejstříku trestů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Vzhledem k tomu, že Ministerstvu spravedlnosti nebyla dána možnost se k dané problematice vyjádřit, ve zprávě zcela absentuje podstatná informace, totiž že v červnu tohoto roku došlo k připojení Rejstříku trestů k Informačnímu systému základních registrů (jež spravuje Ministerstvo vnitra), konkrétně k připojení Registru obyvatel, včetně Agendového informačního systému evidence obyvatel a Agendového informačního systému cizinců, což znamená, že od 25. 6. 2015 jsou Rejstříku trestu dostupné z Agendového informačního systému evidence obyvatel všechny historické údaje osob (včetně případné změny rodného čísla). Stejné historické údaje, vyjma historického údaje rodného příjmení, jsou Rejstříku trestů k dispozici i z Agendového informačního systému cizinců. V současné době je zajišťována potřebná úprava informačního systému Rejstříku trestů tak, aby bylo možné provádět automatickou lustraci dle historických údajů osob.

O výše uvedených změnách informovalo Ministerstvo spravedlnosti veřejnou ochránkyni práv dopisem odeslaným dne 29. 7. 2015.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …