MSp: Ministři spravedlnosti zemí EU jednali o postizích komunistických zločinů

24.08.2017 18:03

U příležitosti Evropského dne památky obětí totalitních režimů se ve středu 23. srpna v estonském Tallinnu uskutečnila konference ministrů spravedlnosti zemí Evropské unie.

MSp: Ministři spravedlnosti zemí EU jednali o postizích komunistických zločinů
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Cílem jednání bylo nalézt a vytvořit v mezinárodním prostředí takové podmínky, které by účinněji postihovaly zločiny komunismu ve střední a východní Evropě. Českou republiku zastupoval náměstek ministra spravedlnosti Petr Jäger.

Tato iniciativa navazuje na usnesení Parlamentního shromáždění Rady Evropy a Evropského parlamentu připomínající oběti totalitních režimů v Evropě a vychází ze zjištění, že v dotčených zemích proběhlo vyrovnání se s komunistickou minulostí a potrestání pachatelů komunistických zločinů s různou mírou úspěšnosti.

Účastníci konference proto představili návrh na zřízení mezinárodní Rady pro vyšetřování zločinů komunistických režimů (CICROC), která by na základě mezinárodní spolupráce shromažďovala důkazy a předávala je příslušným orgánům zúčastněných států. „Při vyrovnávání se s totalitní minulostí zvolila Česká republika kombinaci mnoha metod: rehabilitaci a odškodnění politických vězňů, majetkové restituce, veřejné odsouzení komunistického režimu či lustrace. Pokud se však jedná o trestní postih pachatelů závažných zločinů, pro účely trestního řízení jsou zdokumentovány spíše jednotlivé specifické případy,“ uvedl k problematice náměstek Jäger.

Výstupem konference je společné prohlášení, které zdůrazňuje nejen význam otevřených a objektivních informací nezbytných k vyšetření těchto zločinů, ale také jejich nepromlčitelnost a právo obětí na spravedlnost.

V Tallinnu se tato konference konala již podruhé, tentokrát v rámci estonského předsednictví v Radě Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…