MSp: Na dlouhodobě přetížené soudy zamíří více soudců než doposud

25.09.2015 15:59

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předložil prezidentu republiky Miloši Zemanovi podklady ke jmenování 31 nových soudců.

MSp: Na dlouhodobě přetížené soudy zamíří více soudců než doposud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Vybraní kandidáti by měli nahradit soudce, kteří v rámci tzv. přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do  30. 11. 2015. V návrhu na jmenování nových soudců ministerstvo poprvé zohlednilo dlouhodobou přetíženost některých soudů.

„Po dohodě s Kolegiem předsedů krajských soudů jsem se rozhodl, že do dalšího jmenování nových soudců promítnu i tzv. dynamický model obsazování soudů, který nijak nezpochybňuje dosavadní systemizaci soudců stanovenou každoročně v souladu se zákonem o soudech a soudcích a vycházející z početního nápadu věcí. Smyslem dynamického modelu je posílit ty soudy, jež se potýkají se značným množstvím nedodělků, přičemž výkonnost soudců těchto soudů je nadstandardní. Týká se to zejména obvodů v působnosti krajských soudů v Ústí nad Labem a Brně, kam má být přiděleno více soudců, než je propočet na základě systemizace,“ uvedl ke jmenování nových soudců ministr spravedlnosti Robert Pelikán.    

Návrh zaslaný prezidentu republiky počítá s personálním posílením soudů v obvodu působnosti Krajského soudu v Praze (4 soudci), Krajského soudu v Českých Budějovicích (1 soudce), Krajského soudu v Plzni (1 soudce), Krajského soudu v Ústí nad Labem (6 soudců), Krajského soudu v Hradci Králové (4 soudci), Krajského soudu v Brně (7 soudců), Krajského soudu v Ostravě (7 soudců). Současně je třeba posílit i Nejvyšší správní soud (1 soudce).

Zatím poslední jmenování soudců proběhlo 7. 3. 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…