MSp: Robert Pelikán promluvil v Bruselu o lidských právech

30.03.2015 10:53

Ministr spravedlnosti vedl delegaci České republiky na konferenci na vysoké úrovni „Provádění Evropské úmluvy o lidských právech: naše sdílená odpovědnost“, pořádané belgickým předsednictvím Rady Evropy ve dnech 26. – 27. března 2015 v Bruselu.

MSp: Robert Pelikán promluvil v Bruselu o lidských právech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Hlavními tematickými oblastmi konference byly vyjasňování výkladu a používání Úmluvy o lidských právech Evropským soudem pro lidská práva, provádění Úmluvy na vnitrostátní úrovni a dohled nad výkonem rozsudků Soudu.

„Česká republika je pevně odhodlána pokračovat v podporování základních principů a stavebních kamenů, na nichž systém Úmluvy stojí“, pronesl ve svém projevu na konferenci ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Konference na vysoké úrovni je zasazena do procesu mezivládní diskuse o reformě systému Úmluvy o lidských právech. Potřeba reformy je motivována zejména přetížeností Evropského soudu pro lidská práva, přičemž tato přetíženost pramení hlavně z nedokonalého provádění Úmluvy o lidských právech na vnitrostátní úrovni, která posléze vede ke zvýšenému počtu žalob k tomuto Soudu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ve svém projevu vyjádřil potěšení z překonání chronické přetíženosti Soudu, kdy počty nerozhodnutých stížností setrvale narůstaly.„Řádnému výkonu každého rozsudku Soudu by obecně napomohlo rychlé vyjasnění povinností, které z rozsudku pro daný členský stát vyplývají, a sám soud by při respektování zásady subsidiarity mohl takové povinnosti upřesnit“, pronesl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ve svém vystoupení Robert Pelikán také vyzdvihl úsilí, které jím vedené Ministerstvo spravedlnosti ČR v poslední době věnuje šíření informací o judikatuře Evropského soudu pro lidská práva v českém jazyce.

Bruselská konference je pokračováním procesu, ve kterém se členské státy Rady Evropy snaží koordinovat reformní kroky v oblastech, jako je například odůvodňování některých rozhodnutí Soudu, včetně rozhodnutí o odmítnutí stížnosti, dále pak řešení velkého počtu opakovaných stížností poukazujících na stejné problémy, kontrola slučitelnosti návrhů zákonů s Úmluvou či vytvoření předpokladů pro řádný výkon rozsudků Soudu na vnitrostátní úrovni a posílení spolupráce různých orgánů v rámci dohledu nad výkonem rozsudků Soudu v jednotlivých státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne