MSp: Ve Vídni se uskutečnila konference o potřebnosti hromadných řízení ve spotřebitelských sporech

22.05.2019 11:15

Ministerstvo spravedlnosti pokračuje v přípravách návrhu zákona o hromadných žalobách a zástupkyně legislativního odboru Ministerstva spravedlnosti Anežka Janoušková v této souvislosti zúčastnila mezinárodní konference o kolektivní ochraně spotřebitelských práv v soudním řízení. Závěry této konference ukazují, že při přípravě návrhu zákona o hromadných žalobách se ministerstvo vydalo správným směrem.

MSp: Ve Vídni se uskutečnila konference o potřebnosti hromadných řízení ve spotřebitelských sporech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

V pátek 17. května 2019 se ve Vídni uskutečnila celodenní konference s názvem „Překážky při kolektivním prosazování spotřebitelského práva“. Konference pořádané pod záštitou rakouského Ministerstva práce, sociálních věcí, zdravotnictví a ochrany spotřebitele se zúčastnilo přes 100 hostů reprezentujících ministerstva, advokacii, justici či podnikatelský a neziskový sektor především z Rakouska, Německa a Švýcarska. Setkání si nenechal ujít ani legislativní odbor Ministerstva spravedlnosti. Rezort nyní vyhodnocuje došlé připomínky k návrhu zýkona, podrobnosti jsou k dispozici zde.

V příspěvcích zaznělo, že hromadná řízení jsou ve spotřebitelských sporech zcela nezbytná.  Mezi zúčastněnými panovala na tomto závěru jednoznačná shoda. Potvrzuje se, že němečtí i rakouští spotřebitelé jsou v tomto směru o krok napřed. Z  obsahu diskuze bylo zřejmé, že ačkoliv jsou Německo a Rakousko v pojetí hromadné procesní ochrany spotřebitele dál, nejsou jejich systémy bezchybné. Zejména německý model založený na vzorových určovacích žalobách čelil kritice.

V oblasti dalšího směřování legislativních úprav v jednotlivých členských státech Evropské unie a jejího možného zlepšení upozorňovali vystupující na to, že by bylo vhodné ochranu rozšířit i na vztahy mezi podnikateli (vztahy b2b) a upravit zvláštní proces pro hromadné uplatňování nízkých nároků, pro který se spíše hodí tzv. opt-out. Zaznělo i doporučení, aby vedle reprezentativních žalob mohly hromadná řízení zahájit i samotní spotřebitelé.

Z hlediska praktického uplatňování pak bylo zmíněno, že negativní vliv na funkčnost systémů v praxi má obvyklá důkazní nouze žalobce či že alfou a omegou dobře fungujícího systému je zajištění odpovídajícího financování hromadného řízení.

Česká republika se pohybuje ve stejném legislativním rámci jako Rakousko či Německo, a proto nepřekvapí, že všechny výše uvedené překážky byly identifikovány i při přípravě českého návrhu zákona o hromadných žalobách. Tuzemský návrh se nicméně snaží na tyto problémy pamatovat a hned od počátku jim předejít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…