MU Brno: Tradiční lidová kultura v netradičním pohledu

20.02.2016 19:41

Tým etnologů Masarykovy univerzity představuje moravskou lidovou kulturu osvobozenou od umělé tematické systematiky. Životní realita na moravském venkově si v jejich podání udržuje svou přirozenou celistvost.

MU Brno: Tradiční lidová kultura v netradičním pohledu
Foto: Masarykova univerzita
Popisek: Masarykova univerzita v Brně

Program na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity (NAKI), jehož garantem je Ministerstvo kultury ČR, se stává účinným nástrojem nejen pro podporu výzkumných a dokumentačních aktivit. Nemalou měrou přispívá i k prezentaci výsledků české vědy na mezinárodním poli. Jedním z posledních příkladů může být publikace Masarykovy univerzity Časové a prostorové souvislosti tradiční lidové kultury na Moravě / Traditional Folk Culture in Moravia: Time and Space, které vznikly v rámci projektu Geografický informační systém tradiční lidové kultury (1750–1900).

Monografie týmů etnologů Masarykovy univerzity sleduje vybrané jevy tradiční lidové kultury inovativním pohledem. Koncepce se odchyluje od zaužívané tematické systematiky této složky kulturního dědictví (stavitelství, oděv, zaměstnání, stravování, folklor, výtvarný projev), a nazírá na jednotlivé jevy skrze charakteristiky, kterými jsou časovost a prostorovost.

Tento přístup byl zvolen záměrně s cílem vnímat tradiční společnost na Moravě jako vnitřně rozmanitý a rozvrstvený sociální organismus, zkrátka jako heterogenní komplex v jeho mnohotvárnosti, vývojové dynamice, časové a prostorové rozmanitosti.

Kniha přibližuje tradiční lidovou kulturu na Moravě v časovém období od poloviny osmnáctého do konce devatenáctého století prostřednictvím šesti tematických os: autochtonnost – externí vlivy – stálost v čase – proměna v čase – teritoriální jednota – teritoriální rozrůzněnost. Autoři se snaží na příkladu konkrétních kulturních jevů osvětlit procesy, které v minulosti lidovou kulturu formovaly a ovlivňovaly její tvůrce a nositele.

Takový přístup vede k plastičtějšímu poznání životní reality na moravském venkově v minulosti v celé její proměnlivosti, stálosti, variabilitě i shodnosti. Tvůrci publikace kladli velký důraz i na doprovodnou obrazovou přílohu, pro kterou je v hojné míře využito dobových obrazových materiálů (mapy, historické fotografie, grafická díla, některé vůbec poprvé publikovány), což umocňuje informační hodnotu knihy.

Publikace byla vedle české verze vydána i v anglické jazykové mutaci. Představuje tak efektivní nástroj nejen k přiblížení sledovaných reálií, ale také ke zprostředkování výsledků české etnologie široké zahraniční veřejnosti, což můžeme považovat za významný příspěvek k etablování oboru v mezinárodním vědeckém prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…