MYTO CZ: Listopad se stal s 887 miliony rekordním měsícem roku, proběhla zároveň nejsilnější kamionová aktivita historie

08.12.2016 14:25

„V listopadu kamiony na mýtném zaplatily 887.081.902 korun. Jde finančně o nejsilnější měsíc letošního roku a druhý nejlepší výsledek desetileté historie českého mýta,“ říká Jan Rýdl, vedoucí oddělení komunikace ŘSD. Mýtné za 119 měsíců provozu přineslo do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury celkem 76,8 miliardy korun. Výběr mýta v posledním měsíci roku bývá kvůli svátečním dnům tradičně slabší, ale i tak lze v prosinci očekávat tři čtvrtě miliardový přírůstek.

MYTO CZ: Listopad se stal s 887 miliony rekordním měsícem roku, proběhla zároveň nejsilnější kamionová aktivita historie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Listopad vzrostl proti stejnému měsíci loňska o 4 procenta. Zaznamenal ale historicky nejvyšší počet mýtných transakcí, tedy jednotlivých průjezdů pod mýtnicemi (38.780.369 transakcí). Mýtné transakce nejlépe vypovídají o reálné kamionové aktivitě na tuzemské zpoplatněné síti. Počet účtů k palubním jednotkám (OBU) v mýtném systému se razantně snížil po 14. listopadu. Zafungovala totiž zákonná opatření, podle nichž u rok nepoužívané OBU propadá nejen kauce, ale také nevyužitý kredit a takovou jednotku dál nejde použít pro placení mýta. Ještě na konci října bylo na 918 tisíc účtů k palubním jednotkám, aktuálně je jich v systému registrováno přes 503 tisíc.

  • Každý měsíc se o přibližně procento zvýšuje podíl kamionů v emisní třídě EURO VI na celkově zaplaceném mýtném, v listopadu překročil hodnotu 42 %. Pokračuje tak pozitivní ekologický efekt mýta z let 2011 až 2014, kdy stát sníženými kilometrovými sazbami pro kamiony s motory EURO V motivoval dopravce k modernizaci vozového parku. Od ledna 2015 sice proběhlo zvýšení mýtných sazeb pro takzvané „europětky“, ale zároveň vznikla nová kategorie pro vozy EURO VI s motory ještě více šetrnými k životnímu prostředí, které platí nejnižší tarify za ujetý kilometr. Ekologický efekt tak sice snižuje výběry mýta, je to ale vyváženo pozitivním efektem na kvalitu životního prostředí.

  • Celkem stát za letošních jedenáct měsíců vybral 9.160.399.850 Kč, což je o 1,45 % více než za stejné období loňska.

  • Za uplynulých deset měsíců roku 2016 vybral český mýtný systém každý den 27,2 milionů korun, každou hodinu pak 1,1 milionu Kč. Doteď každou minutu kamiony zaplatily na mýtném 18.700 korun, když mýtné přibývá v průměru rychlostí přes 300 korun za sekundu.

  • Za 11 měsíců roku stát zaplatil za provozování mýta smluvnímu provozovatelskému konsorciu přibližně 1,8 mld. Kč, celkové provozní náklady se tak drží na 20 procentech z vybraného mýta.

  • Průměrná účinnost výběru mýta (dle nezávislého auditora) činí za prvních deset měsíců 99,57 procenta. Účinnost výběru je podle smlouvy hlavní parametrem posuzování úspěšnosti fungování mýtného systému. Provozovatel je hodnocen bonusy nebo malusy za dodržení či překročení hodnoty 95 procent efektivity výběru.

 

Český mýtný systém vybírá od nákladních automobilů kilometrové poplatky za použití dálnic, rychlostních silnic a vybraných úseků silnic I. třídy. Při jeho spuštění 1. ledna 2007 na takřka tisícovce kilometrů zpoplatňoval vozidla s hmotností vyšší než 12 tun, od roku 2010 se mýtná povinnost rozšířila na všechny automobily s hmotností nad 3,5 tuny a zpoplatněno je aktuálně 1428 kilometrů komunikací. Od září 2011 je v mýtném systému vyčleněna samostatná kategorie pro autobusy, na něž se vztahují nejnižší tarifní sazby. Obě zvýšení tarifů (2011 a 2012) vynechala kamiony s emisní třídou Euro V a vyšší. Masivní přeměna vozového parku ve prospěch ekologičtějších vozidel se v posledních letech projevuje na snižování výběrů mýta. Od roku 2015 stát přistoupil ke zvýšení kilometrových sazeb ve všech tarifních skupinách, zároveň s tím zavedl novou zvýhodněnou kategorii pro vozidla EURO VI+EEV. Za 119 měsíců stát vybral 76,8 mld. korun. Provozovatelem mýta je Ředitelství silnic a dálnic ČR, na dodržování mýtné povinnosti dohlíží celníci GŘC, technický provoz systému pro stát smluvně zajišťuje společnost Kapsch. CGI (dříve Logica) provádí nezávislý audit účinnosti výběru mýta, který aktuálně činí 99,6 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…