MZ ČR: Vysoká kvalita péče o matku a dítě výrazně snižuje úmrtnost

16.07.2015 9:55

„Ročně se v České republice narodí při zhruba 105 tisících porodů až 107 tisíc dětí. Kvalita péče o matku a dítě je podle reprezentativních dat velmi vysoká a dále se zlepšuje. Česko patří v tomto ohledu mezi nejvyspělejší zdravotnické systémy světa. Proto mě vždy jako lékaře doslova rozčilují snahy některých aktivistů přestěhovat porody z takto špičkově fungující sítě péče o matku a dítě zpět do domácího prostředí s představou, že tak rodiče dělají pro své děti to nejlepší,“ řekl na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

MZ ČR: Vysoká kvalita péče o matku a dítě výrazně snižuje úmrtnost
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Síť porodnic a perinatologických center plně pokrývá teritorium ČR a dostupnost takové péče je velmi vysoká. Zejména rizikové porody jsou v ČR vysoce centralizovány do perinatologických a intermediárních center. Dokazují to i následující data:

Více než 78 % všech rodiček podstoupí první prenatální kontrolu již v prvních 12 týdnech těhotenství a dostupnost prenatální péče patří k jedné z nejvyšších mezi vyspělými zeměmi.

Úmrtnost novorozenců do 28 dní se od roku 2000 snižuje, z 2,1 ‰ na 1,2 ‰ v roce 2013 (jedna z nejnižších mezi zeměmi OECD).

Dochází zejména k výraznému poklesu specifické novorozenecké úmrtnosti v nejnižších váhových kategoriích novorozenců v čase. To je velmi podstatné, neboť předčasně narozené děti s porodní váhou pod 750 g mají riziko novorozenecké úmrtnosti nejvyšší.

Zlepšuje se efektivita péče o matku. Průměrná délka hospitalizace po porodu se podstatně snížila oproti roku 2000, a to jak u vaginálního porodu (o 2,1 dne), tak u císařských řezů (o 4,8 dne). Zatímco v roce 2000 zůstávaly ženy po císařském řezu o 4,9 dne v porodnici déle než po vaginálním porodu, v roce 2013 byl pobyt těchto žen v porodnici v průměru delší pouze o 2,2 dne.

V ČR také dlouhodobě klesá podíl žen, které umírají v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím, dlouhodobě jde o méně než 10 případů na 10 000 narozených dětí.

„Dostupná data nás ovšem varují také před negativní trendy, na které se musí česká populace připravit a které pravděpodobně jen těžko lze zvrátit. Jen za poslední 3 roky hodnota obecné plodnosti kolísá kolem 43 dětí na tisíc žen, a to je významně méně než před rokem 1990. Naše populace tak výrazně stárne. Průměrný věk prvorodiček se od počátku 90. let zvýšil o téměř 6 let, a to na zhruba 28 let. Vyšší věk matek s sebou nese vyšší výskyt komplikací v těhotenství a při porodu, celkově se komplikace vyskytují u více než 14 % matek. Proto je potřeba dbát na péči už od časného stádia vývoje plodu, nepodceňovat preventivní prohlídky, nenechávat věci v rukou náhody a jakési domácí péče,“ apeloval znovu ministr zdravotnictví.

Statistiky dále upozorňují i na fakt, že se v ČR zvyšuje počet provedených výkonů „in vitro fertilizace, IVF“. Zdaleka ne všechny výkony se ovšem týkají občanek České republiky. V roce 2013 provozovalo činnost již 41 center asistované reprodukce. Meziroční nárůst počtu cyklů v letech 2012 a 2013 byl o více než 17 % (tj. v r 2013 > 32 000). Centra asistované reprodukce v České republice jsou často vyhledávána cizinkami, ať již ze zemí Evropské unie či jiných zemí. V roce 2013 byla více než třetina všech cyklů provedena cizinkám (34,5 %, oproti 14,5 % v roce 2007). Podíl žen ve věku 40 let a vyšším na celkovém počtu cyklů se od roku 2007 zvýšil z 10,7 % na 24,8 % v roce 2013. Tento vývoj souvisí s obecným trendem odkladu rodičovství do vyššího věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…