MŽP: Důležitý krok pro dostavbu Pražského okruhu - Úsek 511 získal souhlasné stanovisko EIA

25.11.2017 18:06

Výrazné zklidnění dopravy pro východní část Prahy a středočeské obce. Takový bude hlavní přínos propojení brněnské dálnice D1 s Běchovicemi. Úsek Pražského okruhu, který má označení 511, dnes získal souhlasné stanovisko EIA od Ministerstva životního prostředí.

MŽP: Důležitý krok pro dostavbu Pražského okruhu - Úsek 511 získal souhlasné stanovisko EIA
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

„Poté, co Pražský okruh nedostal od Evropské komise možnost uplatnit výjimku z opakování procesu EIA, jsme této stavbě dali nejvyšší prioritu. Investor - Ředitelství silnic a dálnic - odevzdal dokumentaci EIA v dubnu a Ministerstvo životního prostředí, s přihlédnutím k tomu minimálnímu součtu správních lhůt a významu záměru, dodrželo slíbený termín a stanovisko vydalo ještě na podzim,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dokončení Pražského okruhu mezi brněnskou dálnicí a Štěrboholskou spojkou pomůže vedle obcí na východ od metropole i pražskému Spořilovu, přes který projíždějí kamiony k Jižní spojce, a už dlouhá léta tak silně zatěžují tamní ovzduší a dopravu.

V rámci stanoviska EIA je uloženo 40 podmínek pro další zmírnění vlivů této části Pražského okruhu na životní prostředí. Za zásadní lze označit zejména opatření k uvedení stavby 511 a přeložky komunikace I/12 Běchovice - Úvaly do provozu ve stejném termínu a opatření k prověření pro životní prostředí lepšího řešení MÚK Dubeč v blízkosti Běchovic, zejména pokud jde o zlepšení hlukové situace. Další opatření směřují ke zlepšení vlivu na imisní situaci, zejména pokud jde o včasné výsadby dřevin ještě před zahájením výstavby, k ochraně vod a uloženo je rovněž pravidelné informování dotčených obcí a městských částí o postupu přípravy stavby, výstavbě i o zkušebním provozu.

Na rozdíl od 9 dalších klíčových dopravních projektů Evropská komise v případě úseku 511 nepovolila jeho zařazení na vládní seznam záměrů, u kterých není nutné opakovat proces EIA (podrobnosti najdete zde). „Je to smutný důsledek nečinnosti předchozích vlád. První stanovisko EIA získala tato část Pražského okruhu už v roce 2002. Nyní se tu situaci pokoušíme napravit a konečně posunout úsek 511 blíže k jeho realizaci,“ doplňuje ministr Brabec.

Vydání stanoviska Ministerstva životního prostředí k dokumentaci EIA je pro dostavbu další části Pražského okruhu klíčovým momentem, který umožní pokračovat v přípravě stavby z Běchovic k dálnici D1. Následujícím krokem v přípravě bude zapracování podmínek stanoviska do dokumentace pro územní řízení, její projednání s dotčenými orgány a příprava žádosti o územní rozhodnutí. Paralelně bude probíhat příprava dokumentace pro stavební povolení a zahájení kroků pro majetkoprávní vypořádání ze strany hlavního města Prahy do doby vydání územního rozhodnutí.

„Daří se nám ve spolupráci s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou, jejím náměstkem Petrem Dolínkem a zástupci Ředitelství silnic a dálnic urychlovat přípravu stavby. Společný cíl máme do konce roku 2020 stavbu zahájit a o čtyři roky později mít 12,5 kilometru dlouhý úsek Pražského okruhu otevřený pro provoz,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Stanovisko se všemi podmínkami najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…