MŽP: I Slovinsko vnímá sucho jako hrozbu. Do své ústavy loni zaneslo právo na pitnou vodu

27.03.2017 9:15

Ministr Richard Brabec se setkal s ministryní životního prostředí a územního plánování Slovinské republiky Irenou Majcen.

MŽP: I Slovinsko vnímá sucho jako hrozbu. Do své ústavy loni zaneslo právo na pitnou vodu
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Hlavním tématem jejich jednání byla problematika vody, proto slovinská delegace při své jednodenní návštěvě absolvovala také prohlídku Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. M., který se specializuje na řešení otázek sucha, nedostatku vody i na adaptaci na změnu klimatu.

Slovinsko šlo stejně jako ČR v minulém století cestou odvodňování krajiny a tato opatření se promítla ztrátou značné části mokřadů a retenční schopnosti krajiny. Slovinsko vnímá sucho jako velkou hrozbu, a proto v roce 2016 zaneslo do své ústavy články ustanovující, že každý má právo na pitnou vodu, že nikdo není její vlastníkem, voda je výlučným vlastnictvím státu, a že využití vody k pitným účelům má přednost před jiným využitím.

Slovinsko se připravuje stejně jako ČR na očekávané změny klimatu a klade důraz na zachycování srážkové vody. Značný potenciál vidí v konkrétních projektech připravovaných v rámci Úmluvy o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje a v makroregionální strategii EU pro Dunaj.

Ministr Brabec a slovinská ministryně Majcen se při debatě věnovali také problematice posuzování vlivů na životní prostředí a transpozici revidované směrnice EIA. Důležitým tématem byly dále odpady a odpadové hospodářství. Slovinsko zavedlo do zákona povinnost pro občany třídit recyklovatelný odpad.

Jednání ministrů rovněž potvrdilo potenciál spolupráce v environmentálních agendách Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…