MŽP varuje šlechtitele a pěstitele: Pozor na GMO, prověřte petúnie před další sezónou

14.07.2017 11:57

Podle nejnovějších výsledků kontrol v zemích EU nejsou geneticky modifikovány jen oranžové petúnie, ale i vícebarevné. MŽP proto apeluje na šlechtitele a pěstitele, aby si včas prověřili semena a řízky svých petúnií, které použijí pro příští sezónu, zda neobsahují genetickou modifikaci.

MŽP varuje šlechtitele a pěstitele: Pozor na GMO, prověřte petúnie před další sezónou
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

V příloze uvádíme aktualizovaný seznam s obchodními názvy odrůd, u kterých byla v různých členských státech EU k dnešnímu datu potvrzena přítomnost genetické modifikace.

Ministerstvo životního prostředí vydalo 1. června 2017 (zde) upozornění na možný výskyt nepovolených geneticky modifikovaných petúnií převážně s oranžovými květy na českém trhu. Stejnou informaci zveřejnila na své webové stránce i Česká inspekce životního prostředí. MŽP současně napřímo oslovilo některé organizace, které se šlechtěním a prodejem okrasných květin zabývají, další z nich kontaktovali inspektoři ČIŽP v regionech.

Během kontrol prováděných ve všech zemích Evropské unie bylo zjištěno, že genetické modifikace se vyskytují nejenom u oranžových petúnií, ale i u vícebarevných květů. V příloze uvádíme aktualizovaný seznam obchodních názvů odrůd, u kterých byla v různých evropských státech zjištěna genetická modifikace.

Jak jsme již uvedli v červnovém upozornění, geneticky modifikované petúnie se změněnou barvou květu nepředstavují riziko pro zdraví ani pro životní prostředí. Zahrádkářům, kteří uvedené petúnie pouze pěstují, ale neobchodují s nimi, pokuty nehrozí. Naopak obchodníkům a prodejcům může ČIŽP uložit pokutu až 500 000 korun, protože uvádění nepovolených GMO na trh zákon zakazuje.
MŽP proto upozorňuje šlechtitele a pěstitele, aby si včas prověřili semena a řízky svých petúnií pro příští sezónu, zda neobsahují genetickou modifikaci. V České republice provádí tyto analýzy Národní referenční laboratoř pro identifikaci GMO a DNA fingerprinting ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v. v. i. Další možností je vyžádat si doklady o prověření od dodavatelů množitelského materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…