MZV ČR: Náměstek Martin Smolek vystoupil na semináři ke spolupráci s Mezinárodním trestním soudem

25.03.2016 14:31

Ve dnech 21. – 22. března 2016 se v Bukurešti sešli zástupci 20 východoevropských států na semináři k tématu posílení spolupráce s Mezinárodním trestním soudem. Náměstek ministra Martin Smolek vystoupil v panelu na vysoké úrovni ke spolupráci a univerzalitě s projevem o nutnosti efektivní spolupráce s Mezinárodním trestním soudem.

MZV ČR: Náměstek Martin Smolek vystoupil na semináři ke spolupráci s Mezinárodním trestním soudem
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Náměstek ministra Smolek připomenul, že smluvní strany Římského statutu Mezinárodního trestního soudu mají povinnost plně se Soudem spolupracovat. „Ve své činnosti je Soud odkázán na vnitrostátní systémy vymáhání práva, proto musí smluvní strany Římského statutu přijmout vhodná opatření na národní úrovni pro efektivní spolupráci se Soudem a vyvarovat se nespolupráce.“ V této souvislosti náměstek Smolek vyzdvihl národní prováděcí právní úpravu v otázkách spolupráce s mezinárodními soudy, konkrétně zákon o mezinárodní justiční spolupráci.

Náměstek Smolek dále uvedl, že v roce 2015 Česká republika ratifikovala Kampalské změny Římského statutu. „Všechny zločiny podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu jsou v České republice upraveny v trestním zákoníku, včetně nové definice zločinu agrese. Některé zločiny podle Římského statutu, zejména genocida, jsou v trestním zákoníku definovány šířeji než v Římském statutu.“

Na prvním semináři pro státy východoevropské regionální skupiny se sešli účastníci z 20 zemí společně s představiteli Soudu a zástupci OBSE a Rady Evropy. Hlavním cílem semináře bylo posílení povědomí o režimu spolupráce dle Římského statutu. Dvoudenní seminář pokryl celou řadu témat, včetně ochrany svědků, spolupráci států při vyšetřování, budování národních kapacit, různé typy dobrovolných dohod, provádění právních předpisů, jakož i výhody plynoucí ze zapojení do systému Římského statutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…