MZV ČR: Náměstek Tlapa jednal v Argentině s představiteli nové vlády

20.02.2016 17:22

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa navštívil ve dnech 18.-19. února 2016 Buenos Aires, kde jednal s představiteli nové argentinské vlády.

MZV ČR: Náměstek Tlapa jednal v Argentině s představiteli nové vlády
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

S hlavním koordinátorem jediného argentinského uhelného dolu Omarem Farukem Zeidánem hovořil náměstek Tlapa o plánech argentinské vlády na rozvoj tohoto velkého dolu a související elektrárny, a možném zapojení českých firem do obnovy technických zařízení v tomto dole. „Úspěšné zapojení českých firem do rozvoje dolu Río Turbio, který je unikátní tím, že jde vlastně o horu obrovského objemu uhlí nad povrchem, by mohlo být vlajkovou lodí nové česko-argentinské spolupráce v oblasti dobývací techniky,“ uvedl Martin Tlapa.

S náměstkem ministra hornictví a energetiky Danielem Meilanem jednal o plánech argentinské vlády na rozvoj argentinského sektoru těžby. Argentina je zemí s četnými zdroji nerostných surovin včetně např. mědi, lithia, ale i zlata, jejich těžba se však rozvíjí prakticky až od 90. let minulého století. Nová vláda proto plánuje investice do projektů v hornictví s cílem posílit hospodářský růst a v zemi lze očekávat zvýšení potřeby nových těžebních, energetických, vodohospodářských a environmentálních technologií. Otevírají se tak příležitosti jak pro české dodavatele důlních a energetických zařízení, čističek vody a dopravních zařízení, ale i pro případné české investice.

Předmětem jednání s náměstkem ministra zahraničních věcí s Carlosem M. Foradorim byla především spolupráce ČR a Argentiny po nástupu vlády prezidenta Mauricia Macriho, zejména spolupráce v obchodní, kulturní, vědecko-technické a turistické sféře, na mezinárodní scéně při výměně vzájemné podpory kandidatur obou zemí do mezinárodních organizací. Partneři hovořili o možnostech posílení smluvní základny ČR a Argentiny v dalších oblastech s cílem usnadnit spolupráci státních organizací (např. v oblasti celní a daňové), zjednodušit cestování a pobytů občanů, i zlepšit podporu a ochranu investic. „Návštěva argentinského prezidenta a ministra zahraničních věcí v ČR by bezesporu byla zásadním impulsem k rozvoji našich vynikajících vztahů,“ připomněl náměstek Tlapa pozvání pro argentinské partnery od prezidenta a ministra zahraničních věcí ČR.

ČR a Argentina patří k tradičním obchodním partnerům, ačkoliv s ohledem na vzdálenost nedosahuje český export úrovně srovnatelné se zeměmi Evropy. Od nástupu prezidenta Mauricia Macriho v listopadu 2015 připravuje argentinská vláda zásadní reformy hospodářství a více otevírá Argentinu světovým trhům, což by mohlo zvýšit šance i pro české exportéry a investory. V zemi žije také nejvýznamnější česká krajanská komunita v celé Latinské Americe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…