MZV: Ministr Petříček na konferenci partnerských zemí Koalice pro Sahel

20.03.2021 9:50

Ministr Tomáš Petříček vystoupil 19. března 2021 na druhé Konferenci ministrů zahraničních věcí partnerských zemí Koalice pro Sahel, která navázala na únorový summit zemí skupiny G5 Sahel (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánie, Niger) v N´Djamena, hlavním městě Čadu.

MZV: Ministr Petříček na konferenci partnerských zemí Koalice pro Sahel
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Cílem konference bylo přijetí „cestovní mapy“ s konkrétními úkoly, jejichž splnění má napomoci státům Sahelu vypořádat se džihádistickými a kriminálními ozbrojenými skupinami, zajistit bezpečnost všech obyvatel a docílit návratu státních struktur a základních služeb do nejvíce postižených regionů.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Ministr Petříček ve svém projevu zdůraznil, že jediným způsobem, jak dosáhnout v Sahelu udržitelného pokroku, je kolektivní a dobře cílená reakce všech partnerů sdružených v Koalici. „Cestovní mapa“ koaličních aktivit pro rok 2021 je ambiciózní projekt, který mj. předpokládá vytvoření silné a nestranné civilní správy a soudnictví, jenž bude připravené bojovat proti beztrestnosti a proti porušování lidských práv. Jen tak je možné získat důvěru místního obyvatelstva a dlouhodobou stabilitu.

Ministr Petříček ujistil účastníky Konference, že stabilizace a rozvoj Sahelu zůstává jednou ze zahraničněpolitických priorit České republiky a bude součástí programu našeho předsednictví v Evropské Unii v roce 2022. Ministr také pogratuloval vysokému představiteli Koalice, Djimé Adoum z Čadu, ke jmenování do funkce a popřál mu mnoho úspěchů. Koalice pro Sahel byla vyhlášena na summitu ve francouzském městě Pau 13. ledna 2020. Koalice umožňuje společnou koordinaci a interakci jednotlivých složek mezinárodní pomoci na podporu zemí G5.

Koalice se zaměřuje na čtyři hlavní pilíře aktivit:

  1. boj proti ozbrojeným teroristickým skupinám,
  2. posilování kapacity ozbrojených sil zemí regionu,
  3. podpora návratu státní administrativy na území celého státu a
  4. poskytování rozvojové pomoci.

Koalice pro Sahel spolupracuje s dvěma dalšími mezinárodními iniciativami na podporu sahelských zemí: Partnerství pro bezpečnost a stabilitu v Sahelu (P3S) a Aliance pro Sahel. V únoru 2020 byl ustaven sekretariát Koalice pro Sahel a jeho sídlem se od léta 2021 stane Brusel. Českou republiku v Koalici zastupuje zvláštní zmocněnec pro Sahel Tomáš Uličný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…