MZV: Ministr jednal s evropskými kolegy o situaci v Afghánistánu

18.08.2021 10:19

Ministr Jakub Kulhánek (ČSSD) se zúčastnil mimořádného virtuálního jednání ministrů zahraničních věcí členských států EU k situaci v Afghánistánu.

MZV: Ministr jednal s evropskými kolegy o situaci v Afghánistánu
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Ve svém vystoupení informoval partnery o probíhajících krocích ČR k evakuaci svých občanů a zejména jejich afghánských spolupracovníků do bezpečí. Tyto aktivity spolu s humanitární situací v zemi jsou pro českou vládu v tuto chvíli absolutní prioritou.

Poté co jednotky Talibánu vstoupily do hlavního města Kábulu, je situace v zemi chaotická. Debaty o podobě budoucích vztahů EU a Afghánistánu jsou ještě předčasné. EU nicméně do budoucna bude muset vyvážit svůj obezřetný přístup k novému afghánskému politickému uspořádání a při tom pokračovat v pomoci tamnímu obyvatelstvu, které již několik desetiletí nezná nic než válku. Jakub Kulhánek zmínil v této souvislosti zejména afghánské ženy a dívky, které si s podporou mezinárodního společenství včetně ČR vydobyly důležitá práva, jež jsou nyní ohrožena.

Na závěr virtuálního jednání bylo přijato společné prohlášení Evropské unie a prohlášení EU 27 k ženám a dívkám v Afghánistánu (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…