MZV: Ministři zahraničí ČR a Rakouska se setkali s hejtmany příhraničních regionů

08.09.2016 20:36

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se 8. září 2016 ve Valči u Třebíče setkal k bilaterálnímu jednání s ministrem pro Evropu, integraci a zahraniční věci Rakouska Sebastianem Kurzem. Předmětem jejich rozhovoru byla především aktuální bilaterální, regionální a zahraničněpolitická témata. S hejtmany příhraničních regionů projednali při navazujícím setkání konkrétní projekty přeshraniční spolupráce.

MZV: Ministři zahraničí ČR a Rakouska se setkali s hejtmany příhraničních regionů
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Během bilaterálního setkání s šéfem rakouské diplomacie ministr Zaorálek kladně zhodnotil prohlubující se vztahy mezi oběma zeměmi, jejichž důkazem je vysoký počet vzájemných návštěv a společných projektů. Zmínil například postup na přípravě Česko-rakouské knihy o historii či ustanovení česko-rakouského diskuzního fóra. Ministr Zaorálek svému rakouskému protějšku také navrhl uspořádání společné konference OBSE a Rady Evropy, kterým budou Rakousko a ČR předsedat v roce 2017.

Partneři se dále věnovali aktuálním zahraničně-politickým otázkám. Při debatě o migraci se ministři shodli na nutnosti posílení ochrany vnější hranice EU a nutnosti stabilizovat situaci ve zdrojových zemích migrace a hovořili také o situaci v Turecku.

Na schůzku ministrů navázalo setkání s hejtmany českých a rakouských příhraničních regionů (Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, spolkové země Dolní Rakousko, spolkové země Horní Rakousko a spolkové země Vídeň). Hejtmani seznámili ministry s výsledky jednání z předchozího dne, kdy velvyslanci obou zemí s řediteli krajských/zemských úřadů jednali o konkrétních tématech přeshraniční spolupráce, např. dopravě, zdravotnictví, projektech INTERREG, duálním vzdělávání, energetice, životním prostředí, ochraně před katastrofami, výměně mládeže v rámci studijních programů či komunikačních technologiích.

Ministr Zaorálek považuje tento formát setkávání za vhodnou platformu k diskuzi o regionálních tématech a k jejich propojení na vládní úroveň. „Důvěra mezi ČR a Rakouskem roste. Naše spolupráce má i konkrétní výsledky, podařilo se pokročit v projektech přeshraniční dopravy, záchranných služeb či životního prostředí,“ upřesnil v této souvislosti šéf české diplomacie.

Ministři s hejtmany diskutovali např. o budoucnosti EU v kontextu Brexitu, migraci i boji proti terorismu a s ním spojeným otázkám bezpečnosti. „Znovu se ukazuje, že toto setkání představuje vhodnou příležitost jak prohloubit vzájemnou důvěru a zároveň nás utvrzuje v tom, že výzvám dnešní doby můžeme čelit jak na celoevropské, tak na regionální úrovni,“ shrnul setkání Lubomír Zaorálek.

Již třetí setkání v tomto unikátním formátu se ve Valči uskutečnilo na pozvání ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…