MZV: Náměstek Tlapa diskutoval s velvyslanci o Cílech udržitelného rozvoje

13.09.2017 15:29

11. 9. 2017 uspořádalo Ministerstvo zahraničních věcí informační setkání pro diplomatický sbor k tématům naplňování Cílů udržitelného rozvoje v České republice, předsednictví ČR v Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC) a nové Strategie zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

MZV: Náměstek Tlapa diskutoval s velvyslanci o Cílech udržitelného rozvoje
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Zástupci Ministerstva zahraničních věcí a Úřadu vlády informovali zahraniční diplomaty o zkušenostech s naplňováním strategického rámce udržitelného rozvoje Česká republika 2030, který přijala vláda ČR v dubnu 2017. Pracovníci zastupitelských úřadů sídlících v Praze se dozvěděli zejména o výsledcích hodnocení pokroku na cestě k udržitelnému rozvoji, které ČR úspěšně absolvovala v červenci v OSN v New Yorku v rámci Politického fóra na vysoké úrovni.

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa upozornil na studii SDG Index & Dashboards, ve které byla ČR vyhodnocena jako celosvětově pátý nejúspěšnější stát z hlediska pokroku při naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs). „Strategický rámec Česká republika 2030 není jen o implementaci Cílů udržitelného rozvoje, ale je zejména o budoucnosti naší země,“ řekl náměstek Tlapa.

Dalším tématem jednání bylo předsednictví v Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC), kterého se ČR na rok ujala 27. 7. 2017. Tematickou prioritou předsednictví ČR je problematika účasti občanů na politickém rozhodování a její význam z hlediska udržitelného rozvoje.

Příspěvkem k dosažení SDGs je také rozvojová pomoc poskytovaná Českou republikou ve světě. Ministerstvo zahraničních věcí diplomatům představilo Strategii zahraniční rozvojové spolupráce ČR 2018–2030, přijatou vládou ČR 21. 8. 2017. Strategie klade důraz na provázanost rozvojové spolupráce a humanitární pomoci, návaznost bilaterálních a multilaterálních rozvojových aktivit a zapojení firemní sféry a občanské společnosti.

Kromě náměstka Tlapy na akci vystoupila ředitelka Odboru mnohostranných ekonomických vztahů Kateřina Fialková a ředitelka Odboru pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády Anna Kárníková. Setkání se zúčastnilo 76 členů pražského diplomatického sboru, z toho 20 velvyslanců.

17 Cílů udržitelného rozvoje bylo přijato na summitu OSN v New Yorku v září 2015. Jsou obsaženy v tzv. Agendě 2030 a zahrnují opatření v hospodářské, sociální a environmentální oblasti, na kterých se shodlo celé mezinárodní společenství. Cílem Agendy 2030 je dosáhnout vyváženého rozvoje planety, který umožní naplnění potřeb současné i budoucích generací.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…