MZV: Pozice diplomatů pro vědu, výzkum a inovace jsou vytvořeny

25.05.2015 17:17

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek podepsali dne 25. května 2015 ujednání o spolupráci při zřizování pozic diplomatů pro vědu, výzkum a technologie/inovace. Cílem tohoto kroku je zvýšení podpory mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji nových technologií mezi ČR a vybranými zeměmi.

MZV: Pozice diplomatů pro vědu, výzkum a inovace jsou vytvořeny
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

„Od vědeckých diplomatů si slibujeme, že budou propagovat výsledky české vědy ve světě a podpoří vznik nových mezinárodních vědeckých projektů. Chceme také zlepšit spolupráci mezi firmami a akademickou sférou a podpořit výměnné pobyty vědců a studentů. Česká věda může být excelentní jen v návaznosti na mezinárodní prostředí,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek.

Diplomaté pro vědu budou postupně vysíláni na velvyslanectví v zemích s vysokým potenciálem vzájemně prospěšné výměny. Jejich úkolem bude napomoci českým vědcům a inovátorům při formulaci nových projektů, při navazování partnerství nebo při prohlubování stávající spolupráce. Důraz při tom bude kladen na komerční využitelnost.

Vědečtí diplomaté budou propagovat českou vědu

Vědečtí diplomaté budou současně propagovat kvality a výsledky české vědy, která si v sílící mezinárodní soutěži zasluhuje aktivnější prezentaci. „Jako pilotní projekt jsme vybrali Izrael, tedy zemi, která je známá svou mimořádnou schopností uplatňovat výsledky výzkumu v praxi. Jde nám o spolupráci, která bude mít přínos v podobě nových technologií a služeb uplatnitelných na globálních trzích,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Očekává se, že vědecký diplomat by mohl do Izraele odjet ještě v letošním roce.

České vlády v posledních letech významně zvýšily investice do vědy, výzkumu a inovací také s využitím peněz z evropských strukturálních fondů. Tyto investice budou efektivně využity za předpokladu, že se nově vybudovaná výzkumná a vývojová centra zapojí do mezinárodní spolupráce a že svou činnost co nejlépe sladí s globálními ekonomickými a společenskými příležitostmi a potřebami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…