MZV: V Praze proběhl Česko-německý strategický dialog k migraci a integraci

29.11.2016 14:23

Dne 28. listopadu 2016 proběhlo v Černínském paláci již třetí setkání Pracovní skupiny k migraci a integraci v rámci Česko-německého strategického dialogu, který byl ustaven v roce 2015. Českou delegaci vedl šéfporadce předsedy vlády Vladimír Špidla, německou stranu státní ministr pro Evropu Michael Roth.

MZV: V Praze proběhl Česko-německý strategický dialog k migraci a integraci
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

ČR je přesvědčena, že řešení migrační situace je úkolem pro Evropskou unii jako celek. K tomuto úkolu výrazně přispívá udržování dobrých vztahů mezi evropskými zeměmi navzájem. Německo je pro nás klíčovým politickým i ekonomickým partnerem a velmi si ceníme výborných vzájemných vztahů. Na setkání se česká a německá delegace shodly, že budou nadále udržovat vzájemný dialog za účelem výměny informací o migrační politice, právních předpisech a osvědčených postupech v oblasti migrace a integrace a dále projednávat možnosti konkrétní vzájemné spolupráce.

Na jednání obě strany potvrdily, že oba státy budou dále podporovat posílení ochrany vnějších hranic EU a dále zvyšovat úsilí směrem k lepší prevenci nelegální migrace a obchodování s lidmi. Evropská společnost je založena na hodnotách. Česká i německá delegace se vzájemně shodly na tom, že hodnoty a právní rámce hostitelských a tranzitních zemí je třeba plně respektovat.

Klíčovým tématem jednání bylo řešení hlavních příčin migrace a pomoc přímo v regionech čelících obrovské uprchlické vlně. Za účelem snížení nelegální migrace je oběma státy považována spolupráce s třetími zeměmi, ať už původu nebo tranzitu. Proto byla na jednání projednána možnost vzájemné česko-německé spolupráce týkající se poskytnutí konkrétní asistence uprchlíkům v Jordánsku a za tímto účelem podepsána společná deklarace.

Příští rok by se ČR v rámci Česko-německého strategického dialogu k migraci a integraci ráda věnovala realizaci společného projektu v Jordánsku a také navrhla, aby byl ustaven expertní panel, který se bude intenzivně zabývat otázkami spojenými s integrací migrantů na pracovním trhu. Příští setkání Pracovní skupiny k migraci a integraci v rámci Česko-německého strategického dialogu proběhne v dubnu r. 2017 v Berlíně.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…