MZV: Zrušení povinnosti negativního testu na Covid-19 před cestou z ČR do Řecka

15.08.2020 9:01

V návaznosti na jednání předsedů vlád obou zemí K. Mitsotakise a A. Babiše zrušilo Řecko rozhodnutí ministrů zdravotnictví a infrastruktury a dopravy ze dne 11. 8. 2020 při vstupu do země prostřednictvím leteckého spojení s Českou republikou povinnost předložit negativní diagnózu na základě dokladu o negativním molekulárním PCR testu na Covid-19, který byl proveden v průběhu posledních 72 hodin před příletem do Řecka.

MZV: Zrušení povinnosti negativního testu na Covid-19 před cestou z ČR do Řecka
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Tato povinnost nadále platí pro všechny cestující prostřednictvím leteckého spojení s Bulharskem, Rumunskem, Spojenými arabskými emiráty, Maltou, Švédskem, Belgií, Španělskem, Nizozemskem, Albánií a Severní Makedonií.

Upozorňujeme, že pro všechny cestující do Řecka včetně českých občanů platí povinnost předložit při vstupu na řecké území QR kód obdržený po vyplnění PLF formuláře (Řecko – možnosti cestování z/do ČR v souvislosti s Covid-19 - ZDE). Platný formulář PLF s QR kódem jsou povinné pro vstup do Řecka vždy bez ohledu na způsob dopravy a místo vstupu do země.

Všichni cestující přijíždějící do Řecka ze zbytných důvodů (např. turistika) po silnici (tedy přes hraniční přechod Promachonas na hranici s Bulharskem) mají z důvodu preventivních opatření na ochranu veřejného zdraví před dalším šířením viru COVID-19 na řeckém území nadále povinnost kromě QR kódu, který obdrží po vyplnění PLF formuláře předložit i lékařské potvrzení negativní diagnózy v anglickém jazyce s uvedením jména a příjmení a čísla cestovního dokladu, vystavené na základě dokladu o negativním molekulárním PCR testu na Covid-19, který byl proveden v průběhu posledních 72 hodin před vstupem do Řecka v akreditované laboratoři země původu nebo tranzitu. Obě potvrzení musí být v originále (v tištěné nebo elektronické formě). Vzor lékařského potvrzení, které doprovází výsledek testu (ZDE). Na děti narozené po 1. 1. 2011 včetně se povinnost mít negativní test nevztahuje.

Připomínáme, že cestující mohou být a také často jsou při vstupu do Řecka (letiště, pozemní hraniční přechod, přístav) řeckými úřady na základě obdrženého QR kódu namátkově testováni na Covid-19. Pokud se prokáže pozitivita na Covid-19, jsou na dobu 14 dní umístěni do izolace v karanténním hotelu společně s jejich nejbližšími spolucestujícími.

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje českým občanům cestujícím do Řecka, aby sledovali webové stránky MZV a Velvyslanectví ČR v Athénách, kde jsou zveřejňovány aktualizované informace. Rovněž doporučujeme registraci v systému DROZD (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

19:02 Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

Zavedení vízové povinnosti pro vstup do jižních Čech je fáma. Tato spekulace se objevila v souvislos…