MZe: Budoucnost českého včelařství? Méně chemie, propagace českého medu a další vzdělávání včelařů

26.11.2019 22:17

Snižovat množství chemických prostředků na ochranu rostlin, vzdělávat začínající i zkušenější včelaře, propagovat regionální a registrované značky medu i jejich lepší dostupnost pro zákazníky. Tyto cíle jsou obsažené v usnesení, které přijali včelaři a odborníci zemědělského resortu na setkání ve Středním odborném učilišti včelařském v Nasavrkách.

MZe: Budoucnost českého včelařství? Méně chemie, propagace českého medu a další vzdělávání včelařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Na Středním odborném učilišti včelařském se sešel náměstek pro řízení Sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář a další odborníci z Ministerstva zemědělství (MZe), zástupci Státního zemědělského intervenčního fondu, Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, předseda Podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství Poslanecké sněmovny Pavel Kováčik a členové včelařských spolků. Tématem byl „Rozvoj a směřování včelařství v České republice v příštích letech“.

Výstupem dvoudenního setkání je usnesení, které obsahuje hlavní témata a směry, jakými by se české včelařství mělo do budoucna vyvíjet, co je potřebné v tomto oboru změnit či upravit.

Zástupci včelařských organizací debatovali o hlavních tématech současného včelařství v ČR. Zaměřili se hlavně na otázky a výzvy v oblasti prostředí pro včely, zdravotního stavu včelstev včetně možností jejich ovlivňování, vzdělávání chovatelů včel, produkty včel, jejich kvalitu a prodej a také legislativu upravující oblast včelařství včetně nástrojů využitelných pro dosažení cílů kladených na včelařství. Zájmem všech zúčastněných složek by mělo být rovnoměrné pokrytí české krajiny zdravými včelstvy, o které pečují odborně vzdělaní chovatelé včel.

Česká republika je zemí, která je z evropského hlediska jednou z nejzavčelenějších s počtem 9 včelstev na km2 (3-4 v pořadí evropských států). České včelařství podporuje MZe dotačními programy zaměřenými na různorodost krajiny, a tím i na zajištění včelí pastvy. Přímo na podporu včelařství poskytne MZe v příštím roce jako národní dotaci 105 miliónů korun (letos to bylo 100 milionů korun).

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…