MZe ČR: Zástupci lesnictví v Madridu - Lesů v Evropě přibývá

26.10.2015 13:56

Na konferenci Forest Europe se v Madridu dohodli zástupci evropského lesnictví na několika důležitých dokumentech, které v příštích letech ovlivní hospodaření v evropských lesích. Například se shodli, že trendem je více využívat dřevo jako obnovitelnou surovinu a podporovat vznik nových pracovních míst v oboru. Delegaci ČR vedl Patrik Mlynář, náměstek ministra pro lesní hospodářství.

MZe ČR: Zástupci lesnictví v Madridu - Lesů v Evropě přibývá
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Účastníci ministerské konference v Madridu podepsali „Zprávu o stavu evropských lesů“. Z ní vyplývá, že lesy pokrývají 33 % plochy Evropy a tento podíl se neustále zvyšuje. Lesy pomáhají omezovat změnu klimatu tím, že dokáží zachytit 9 % všech emisí oxidu uhličitého. Až 90 % z nich je dostupných pro rekreační využití. Lesy poskytují zaměstnání pro více než 3 miliony lidí. Průměrná zásoba dřeva dosahuje 163 metrů krychlových na hektar, což je více než celosvětový průměr.

„Zelená ekonomika, tedy podpora lesů, může významně zlepšit hospodaření celého sektoru. Navíc zajistí zaměstnanost na venkově a zvýšení hodnoty našich lesů. Například v České republice máme dotace, jejichž cílem je posílit postavení malých a středních lesnických a dřevozpracujících podniků. Chceme podporovat, co nejširší skladbu zaměstnavatelů i v odlehlejších oblastech,“ řekl náměstek Patrik Mlynář.

V rezoluci „Lesnický sektor v centru zájmu zelené ekonomiky“ se ministři zavázali ke zvýšení příspěvku lesního hospodářství k nízkouhlíkovému hospodářství, k podpoře výzkumu a vzdělávání, vzniku nových pracovních míst a ke zvýšení využívání dřeva z lesů obhospodařovaných udržitelným způsobem.

Rezoluce „Ochrana lesů v měnícím se životním prostředí“ zavazuje evropské státy k důslednějšímu přizpůsobování lesů a lesnického sektoru na změnu klimatu.

Iniciativa Forest Europe zahrnuje nejen členské státy EU, ale i dalších 18 evropských států, včetně Ruska. Madridskou konferencí končí čtyřleté předsednictví Španělska, vedení přebírá Slovensko.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…