Machři roku 2014. Sokolov se 23. září promění v město plné řemesel

15.09.2014 12:50

Odborné školství se potýká s velkými problémy, a to nejen co se týká nedostatku zájmu ze strany mládeže, ale i celkovým renomé, které ve společnosti má. Společnost Česká hlava proto každoročně organizuje celostátní učňovská setkání, jejichž cílem je zlepšit situaci v tomto odvětví. Letošní ročník se koná 23. září v Sokolově a přijede na něj na 300 účastníků z celé ČR. Událost si nenechají ujít ani zástupci státní správy a samosprávy.

Machři roku 2014. Sokolov se 23. září promění v město plné řemesel
Foto: Česká hlava
Popisek: Machři roku 2014

1. Projekt Česká hlava se zapsal do povědomí veřejnosti spíš jako velký propagátor české vědy a techniky. Jak s tím souvisí soutěž pro studenty řemesel?

Ano, Česká hlava již 14 let podporuje českou vědu, techniku a vzdělanost, a to jak udělováním nejvyšších vědeckých ocenění - Česká hlava, tak soutěží pro nadané studenty České hlavičky. Soutěž pro učně – Machři roku - jsme do našich projektů zařadili v roce 2008. Domníváme se, že prosperita a rozvoj českého státu nestojí jen na špičkových vědeckých mozcích, ale i na šikovných řemeslnících, kteří jsou hnacím motorem soukromých podniků a v neposlední řadě pomáhají řadu vědeckých nápadů vůbec zrealizovat. Kde by byly všechny skvělé vynálezy, kdyby nebyly šikovné ruce, které je uvedly do praxe…

Proto jsme zařadili Machry roku – toto celostátní učňovské setkání - jako akci sledující popularizaci řemesel a odborného školství u široké veřejnosti. V ČR tato oblast poslední dobou zažívá krizi a útlum. Přitom odborné vzdělání je stejně důležité jako to akademické. Mladí se ale raději hlásí na klasické střední školy, řemeslo volí jen v tom nejzazším případě. A to je špatně. Kvalitní řemeslníci si v dnešní době mohou vydělat slušné peníze. Navíc se řada mladých může v řemeslu lépe realizovat než při studiu. Vidí za sebou výsledky své práce ihned a to je velmi motivující. Je opravdu hodně důležité, aby si mladí vybrali tu správnou cestu, která bude odpovídat jejich schopnostem a nabídne jim perspektivní budoucnost.

2. Letošní – již 6. ročník -  se koná v Sokolově. Proč jste si vybrali právě toto místo?

Soutěž se koná každý rok v jiném regionálním městě a zaštiťuje ji vždy příslušný kraj. Letošní ročník spolupořádáme právě s Karlovarským krajem, kterému bych chtěla tímto poděkovat.

Snažíme se střídat Čechy a Moravu, aby to bylo spravedlivé i s ohledem na dopravu účastníků, kteří jsou opravdu ze všech koutů ČR. Každý region má také svá specifika (řemesla typická pro každý kraj), proto je soutěž pokaždé jiná a neokouká se. Sokolov ale nebyl vybrán náhodou – Karlovarský region bohužel patří k těm s nejvyšší nezaměstnaností. A je to právě velký podíl absolventů učňovských oborů, který k tomu přispívá. Je proto důležité poukázat na tento stav a začít s tím něco dělat. Podívejme se třeba do sousedního Německa – tam se jim úspěšně daří propojovat odborné školství s praxí – se soukromými firmami. Jedná se o tzv. duální školství, které – doufáme – bude v budoucnu zavedeno i u nás.

V rámci naší akce se koná i tzv. Kulatý stůl, na který přijedou diskutovat zástupci ministerstev (školství, průmyslu), kraje, škol i zaměstnavatelů. Programem ale není jen efektivní propojování firem a výuky, ale i další okruhy jako možné jednotné učňovské zkoušky (obdoba státních maturit) a nezaměstnanost absolventů. Výstup z jednání pak budeme distribuovat na poslanecké výbory a další relevantní instituce. Věříme, že alespoň troškou přispějeme ke zlepšení, které odborné školství tolik potřebuje.

4. Pozvěte naše čtenáře na tuto událost. Co všechno tam lidé uvidí nebo zažijí?

Letošní ročník, jak již bylo řečeno, proběhne za týden v úterý 23.9.v Sokolově, a to na náměstí Budovatelů. Hlavním bodem programu je soutěž o finanční odměny v celkové hodnotě 200 tis Kč. Každý rok vybereme s ohledem na region vhodné soutěžní kategorie – letos je to truhlář, strojní mechanik, elektrikář a instalatér. Každá kategorie má určité úkoly, které plní v zadaném čase. Vítěze pak vybírá odborná porota. Do soutěže se přihlásilo na 70 týmů z celé ČR, takže se můžeme těšit na opravdu napínavou podívanou. 

Po celý den navíc na náměstí probíhá doprovodný program - jarmark řemesel, na kterém se představí více než 30 odborných škol z celé republiky. Návštěvníci si budou moci i řadu řemesel vyzkoušet.  Pro Vaši představu – z blízka vidět nebo dokonce vyzkoušet si můžete práci s 3D scannerem a tiskárnou, foukání skla, výrobu sýrů, rytecké práce, truhlařinu či aranžování květin a výrobu mýdel a kosmetiky. Dámy se mohou nechat nalíčit nebo upravit nehty.

Na hlavním pódiu bude navíc probíhat ukázka Timbersportu – unikátního dřevorubeckého sportu. Předvede jej Martin Komárek, který stál u zrodu tohoto sportu v Evropě a navíc je držitelem několika evropských i světových rekordů. Pánové se můžou těšit na 65 koňovou motorovou pilu. Určitě si zde něco najde ale každý z rodiny. Dámy potěší módní přehlídka a mládež barmanská show.

V neposlední řadě tento jarmark může pomoci studentům posledních ročníků ZŠ v rozhodování, kam dál. Můžou si na místě přímo promluvit se svými možná budoucími spolužáky a učiteli. Takže studenti posledních ročníků určitě přijďte.

5. Jaké byly předchozí ročníky Machrů roku – jak se soutěž vyvíjí? Hlásí se více škol?

Začátky projektu byly samozřejmě skromnější. Během prvních 3 let se však účast zdvojnásobila. Každoročně však vlastně začínáme od znova, protože soutěž putuje po republice a účastníci se mění. Máme však samozřejmě i školy – stálice – které si nenechají ujít jediný ročník.

Některé školy však nakonec nepřijedou, i když by chtěly. Jsou pro ně neúnosné náklady na dopravu. Přitom naše společnost všem účastníků hradí vše na místě – stravu, ubytování i materiál. Tím je naše soutěž naprosto unikátní. Nicméně i tak si to některé školy nemůžou dovolit a to je škoda.

6. Cílem je mimo jiné zvýšit angažovanost soukromého sektoru. Jakým způsobem by měla fungovat propojenost s firmami? Jezdí si např. vytipovávat na soutěž šikovné řemeslníky?

Jak jsem již říkala – pojďme se inspirovat někde, kde to již úspěšně funguje. Znovu zmíním Německo a jeho duální vzdělávání. Tento model vzdělávání se vyznačuje především úzkým propojením teoretické výuky a praktické profesní přípravy v konkrétním firemním prostředí. Výuka ve škole se pravidelně střídá s několikatýdenními bloky praktické výuky ve výrobním podniku. Tím je zaručeno, že toto vzdělávání plně odpovídá požadavkům praxe. Země uplatňující tento tzv. duální systém se s nezaměstnaností mladých lidí potýkají mnohem lépe. V Německu je vůbec nejnižší míra nezaměstnanosti absolventů – pouze 9%. U nás a v řadě dalších evropských zemích je to i 3x tolik.

Naše akce se snaží alespoň takto jednorázově propojit učně s potencionálními zaměstnavateli. Oslovujeme vždy regionální firmy, aby na naší akci participovaly – mohou si tedy udělat přímo prezentační stánek a pojmout to jako náborovou akci. Takto se třeba bude na Machrech prezentovat společnost WITTE Automotive, jeden z nejvýznamnějších regionálních zaměstnavatelů. Společnosti také mohou přijít na již zmiňovaný Kulatý stůl a diskutovat přímo se zástupci státní správy a samosprávy.

Některé firmy podporují naší akci i po stránce technické (dodání materiálu, nominování porotců aj.) a tím se také dostávají do povědomí veřejnosti a i potenciálních zaměstnanců. Na tomto místě bych kromě WITTE Automotive ráda poděkovala i společnostem EPT connector, Lemigas a Elfetex.

7. Vedou se nějaké statistiky o tom, jak se v praxi uplatnili vítězové uplynulých ročníků?

Bohužel je těžké to vysledovat, protože po absolvování školy se vítězové rozprchnou po celé ČR a někdy i do zahraničí a my s nimi přestáváme být v kontaktu. Jiná situace je v našich projektech Česká hlava a České hlavičky, kdy se laureáti díky svým objevům většinou stávají mediálně slavnými a my pak s radostí sledujeme jejich následný vývoj a časté úspěchy v zahraničí. U soutěže Machři roku však věříme, že vítězové dělají své řemeslo s takovým nadšením a chutí jako při naší soutěži i nadále a že u své původní profese zůstanou a najdou si cestu k zaměstnavateli, který je náležitě ocení.

Mgr. Milota Pelánová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …