Machři roku soutěží o 200 tisíc. Sokolov se promění v město plné řemesel

01.10.2014 20:20

Letošní již 6. ročník celostátního učňovského setkání se koná 23. září v Sokolově a přijede na něj na 300 účastníků z celé ČR. Akce, kterou spoluorganizuje Česká hlava a Karlovarský kraj, chce popularizovat řemesla mezi širokou veřejností a zlepšit situaci v odborném školství.

Machři roku soutěží o 200 tisíc. Sokolov se promění v město plné řemesel
Foto: Machři roku 2014
Popisek: Machři roku 2014

Řemeslo jako správná volba

Náměstí Budovatelů hostí soutěžní klání 70 týmů v kategorii truhlář, strojní mechanik, elektrikář a instalatér. Každá kategorie má určité úkoly, které soutěžící plní v zadaném čase. Vítěze pak vybírá odborná porota, která rozhodne o letošních titulech Machři roku a finančních odměnách v celkové výši 200 tisíc Kč.
Po celý den na náměstí probíhá doprovodný program - jarmark řemesel, na kterém se představí více než 30 odborných škol z celé republiky. Návštěvníci si mohou řemesla sami vyzkoušet. Prezentovat se bude například práce s 3D scannerem a tiskárnou, foukání skla, výroba sýrů, rytecké práce, truhlařina, aranžování květin či výroba mýdel a kosmetiky.

Na hlavním pódiu navíc probíhá ukázka Timbersportu – unikátního dřevorubeckého sportu. Předvede jej se svou motorovou pilou Martin Komárek, který stál u zrodu tohoto sportu v Evropě a navíc je držitelem několika evropských i světových rekordů. Na programu je dále módní přehlídka a barmanská show.

Akce však není populární jen u široké veřejnosti, ale i u studentů posledních ročníků ZŠ, kterým může pomoci v rozhodování o volbě školy a následného povolání. „Žáci devátých tříd v dnešní době raději volí studium maturitního oboru bez ohledu na to, zda jej bez problému zvládnou a najdou uplatnění na trhu práce. Byli bychom rádi, kdyby se více zajímali o učňovské obory, které v současnosti nabízejí moderní zázemí a technické vybavení.  Po schopných mladých řemeslnících je ze strany firem velká poptávka, mají tedy před sebou perspektivu stabilního zaměstnání,“ říká PaedDr. Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje.

Hnací motor českých podniků

Česká hlava již 14 let podporuje českou vědu, techniku a vzdělanost, a to jak udělováním nejvyšších vědeckých ocenění Česká hlava, tak soutěží pro nadané studenty České hlavičky. Soutěž pro učně – Machři roku – do svých projektů zařadila v roce 2008. „Domníváme se, že prosperita a rozvoj českého státu nestojí jen na špičkových vědeckých mozcích, ale i na šikovných řemeslnících, kteří pomáhají řadu vědeckých nápadů vůbec zrealizovat. Kde by byly všechny skvělé vynálezy, kdyby nebyly šikovné ruce, které je uvedly do praxe…“ říká Václav Marek, ředitel projektu.

Odborné školství se v současné době potýká s velkými problémy, a to nejen co se týká nedostatku zájmu ze strany mládeže, ale i celkovým renomé, které ve společnosti má. Projekt Machři roku se proto snaží žákům základních škol ukázat, jaké možnosti uplatnění v této oblasti mají, a pomoci jim při výběru střední školy. Učňové – soutěžící i návštěvníci – pak mohou díky participaci regionálních firem navázat kontakt s potencionálními zaměstnavateli.

Absolvent bez praxe - absolvent bez práce

Soutěž se koná každý rok v jiném regionálním městě a zaštiťuje ji vždy příslušný kraj. Sokolov ale nebyl vybrán náhodou – Sokolovsko patří k oblastem s nejvyšší nezaměstnaností. A je to právě velký podíl absolventů učňovských oborů, který k tomu přispívá.

„Podívejme se třeba do sousedního Německa – tam se úspěšně daří propojovat odborné školství s praxí – se soukromými firmami. Tím je zaručeno, že toto vzdělávání plně odpovídá požadavkům praxe a absolventi si pak lépe najdou uplatnění.“ říká Václav Marek. „Jedná se o tzv. duální školství, které – jak doufáme – bude někdy v budoucnu zavedeno i u nás. Země uplatňující tento systém se s nezaměstnaností mladých lidí potýkají mnohem lépe. V Německu je vůbec nejnižší míra nezaměstnanosti absolventů – pouze 9%. U nás a v řadě dalších evropských zemí je to i 3x tolik.“ vysvětluje.

V rámci akce se proto koná i tzv. Kulatý stůl, na kterém diskutují zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva průmyslu a obchodu, Karlovarského kraje, Hospodářské komory, škol i zaměstnavatelů. Tématem je nejen efektivní propojování firem a výuky, ale i další okruhy jako možné jednotné učňovské zkoušky (obdoba státních maturit) a řešení nezaměstnanosti absolventů. „Výstupy z jednání budou distribuovány na poslanecké a senátní výbory a další relevantní instituce. Věříme, že alespoň troškou přispějeme ke zlepšení, které odborné školství tolik potřebuje.“ dodává Václav Marek.

  • Akci podporuje Hlavní město Praha, Pardubický, Královéhradecký a Moravskoslezský kraj.
  • Akce se koná pod záštitou Jany Pernicové, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje.
  • Akce se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu.
  • Akce se koná pod záštitou Hospodářské komory ČR.
  • Společnost WITTE Automotive je partnerem soutěže Machři roku a patronem oboru elektrikář.
  • Společnost ept connector s.r.o. je patronem soutěže kategorie strojní mechanik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…