Magistrát nakonec dává pivnímu festivalu zelenou

28.04.2015 20:28

Český pivní festival, pořádaný na Letné ve dnech 7. až 23. května, se bude konat. Jeho uskutečnění bylo až do poslední chvíle ohroženo kvůli nejasnostem ve financování minulých ročníků. Kvůli stížnostem řady dodavatelů a nejasné situaci se Rada městské části Praha 7 rozhodla odvolat festivalu již poskytnutou záštitu a pronájem plochy.

Magistrát nakonec dává pivnímu festivalu zelenou
Foto: Prazdroj.cz
Popisek: Pivo

I město, které prostor na Letenské pláni organizátorům pronajímá, dlouho váhalo, zda letos Letnou na festival pronajmout. Nakonec zvítězila snaha zachovat tradici akce a Praha část Letné festivalu pronajme.

Praha se ocitla ve svízelné situaci. Na jedné straně akce atraktivní pro návštěvníky, na kterou v minulých letech zavítala řada milovníků piva nejenom z metropole, na druhé nespolehlivý partner a řada dalších nejasností. Proto se městští úředníci rozhodli navrhnout postup, který minimalizoval riziko poškození pověsti města.  Důvodem pochybností ze strany města bylo to, že bývalý pořadatel neplnil závazky vůči dodavatelům a dlužil částku v řádech milionů. K pořádání letošního festivalu se přihlásila společnost Phoenix Promotion. Její jádro tvoří realizační tým, který se podílel na produkci minulých ročníků. Tito lidé tedy mají zkušenosti s organizací festivalu, nejsou ale nijak spjati s finančními machinacemi bývalého pořadatele. Zažádáním o pronájem části prostoru na Letné chtěli navázat na tradici festivalu, který je mezi Pražany populární.

Vzhledem k nepřehledné situaci, způsobené množstvím podaných žalob, exekucí a soudních příkazů, město váhalo, zda akci záštitu a prostory poskytnout. „Situace pro magistrát nebyla jednoduchá. Ani jedno řešení nebylo zdaleka ideální. Mohli jsme buď Letnou nepronajmout a festival by tím pádem zanikl, nebo jít do určitého rizika a plochu pronajmout jinému pořadateli a za velmi přísných podmínek,“ komentuje situaci pražský radní pro správu majetku Michal Hašek. Město již v minulosti festival podpořilo částkou přes půl milionu korun a i z tohoto důvodu snaha akci zachovat převážila. „Nechtěli jsme vylévat s vaničkou i dítě. Jedna věc je festival jako takový jako dobrá akce. Jiná věc je nespolehlivý, dnes již bývalý, organizátor a jeho spory s věřiteli,“ objasňuje motivaci města radní.

Praha plochu pronajme za velmi přísných podmínek. Pořadatel zaplatí nájemné předem na účet, jinak nebude smlouva platná. Zároveň město stanovilo vysokou kauci ve výši 100 000 korun, která okamžitě propadne, pokud nájemce nesplní podmínky nájmu.

„Doufám, že tento pokus o záchranu zavedené akce se podaří. Zrušení by Praze nic dobrého nepřineslo. I kdyby se letošní ročník nezdařil, město finančně tratit nebude. Přesto věřím, že se celou akci podaří zachránit a bude se v ní pokračovat i v dalších letech,“ uzavírá Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…