Majetkový úřad uhájil 3,2 miliardy ve sporech ohledně provozování solárních elektráren

16.10.2015 12:40

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uspěl v devíti soudních sporech o náhradu škody ve věci provozování solárních elektráren. Protistrany požadovaly zaplacení více než 3,2 miliardy korun jako náhradu údajné škody za zavedení finančního odvodu podle ustanovení zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Majetkový úřad uhájil 3,2 miliardy ve sporech ohledně provozování solárních elektráren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

„Jde o další výrazný úspěch ÚZSVM při hájení zájmů státu před soudy. Naši právní zástupci zachraňují státu miliardové částky, jen za první pololetí šlo o 13,6 miliardy,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. 

Nejvyšší částku požadovalo uskupení žalobců SOLAR-CZV, s.r.o., TOWAKI JAPAN TECHNOLOGY, s.r.o. Valašské Meziříčí, ABA Solar alfa, s.r.o., TERMOKOM CZ, s.r.o., Ing. Bohuslav Novák, Šanov, a to celkem 1,98 miliardy Kč a dále společnost PERFEKTIA, a.s. s požadavkem na peněžité plnění ve výši 1,17 miliardy Kč.
Prvoinstanční rozhodnutí padlo také ve sporech České republiky se společnostmi MZ SOLAR, s.r.o. (13,2 milionu Kč), GS 4 s.r.o. (11,3 milionu Kč), GS 55, s.r.o. (14,1 milionu Kč), NC Services, a.s. (19,9 milionu Kč), YCCU s.r.o. (5,2 milionu Kč), INTEC Green Energy s.r.o. (23,7 milionu Kč) a Fotovoltaická elektrárna Eliška - Čáslav s.r.o. (2,9 milionu Kč).

Podle investorů do solárních elektráren byl odvod údajně zaveden retroaktivně a novela zákona o podpoře výroby  elektřiny z obnovitelných zdrojů zasáhla diskriminačně do jejich práv.  Jednotliví majitelé proto podali vůči státu několik desítek žalob. Problematikou se již v jednom ze svých nálezů zabýval i Ústavní soud, který novelu za retroaktivní nepovažuje.

Pravomocně je v současnosti ukončen jeden spor, kdy soud I. i II. stupně rozhodl ve prospěch státu. Dvanáct sporů je zatím rozhodnuto na I. stupni s tím, že všechny žaloby byly zamítnuty.  U soudů I. stupně bude v příštích měsících projednávána řada dalších podobných žalob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…