Martin Pýcha: Zemědělci se dostávají do ekonomických problémů. Situace je znepokojující. Dochází k likvidaci chovů

18.05.2016 15:48

Ve čtvrtek 19. května se v 9.30 (restaurace „U Matasů“ Plzeň – Černice) sejdou členové Zemědělského svazu Plzeňského kraje. Budou projednávat postup při řešení současného obtížného stavu zemědělství, kdy se výkupní cena mléka a vepřového masa dostala na nejnižší úroveň a situace se dále zhoršuje.

Martin Pýcha: Zemědělci se dostávají do ekonomických problémů. Situace je znepokojující. Dochází k likvidaci chovů
Foto: zscr.cz
Popisek: Zemědělský svaz ČR - logo

Například cena mléka je cca 2 Kč/l pod výrobními náklady. Zemědělci tak budou jednat o připojení se k prohlášení zemědělců v Kraji Vysočina, kteří jsou silně znepokojeni současným kritickým stavem českého zemědělství.                

„V souvislosti s nízkou výkupní cenou mléka se zemědělci, a to nejen na Vysočině dostávají do ekonomických problémů. Také nízká výkupní cena za vepřové maso vede k likvidaci chovů a živočišné výroby,“ popisuje předseda Zemědělského svazu ČR neutěšený stav Martin Pýcha, který se jednání v Plzni zúčastní.                

Zemědělci na Vysočině aktualizovali prohlášení, ve kterém popisují zhoršující se stav v zemědělství. Upozorňují nejen na propad tržních cen u mléka a vepřového masa, ale také na zoufale nízké mzdy v zemědělství. Pokud podle nich nedojde k okamžitému řešení, dojde na Vysočině k zániku chovů hospodářských zvířat, což bude mít za následek zhoršení zaměstnanosti a také velmi negativní dopad na úrodnost půdy a jejích schopnost zadržovat pitnou vodu.


Zemědělci na Vysočině aktualizovali prohlášení, ve kterém popisují zhoršující se stav v zemědělství. Upozorňují nejen na propad tržních cen u mléka a vepřového masa. Pokud podle nich nedojde k okamžitému řešení, dojde na Vysočině k zániku chovů hospodářských zvířat, což bude mít za následek snížení zaměstnanosti a také negativní dopad na úrodnost půdy a jejích schopnost zadržovat pitnou vodu.

„Výkupní cena mléka, vepřového, hovězího i drůbežího masa se dostala na kriticky nízkou cenu. Tržní ceny jsou hluboko pod hranicí výrobních nákladů. Například na každém litru mléka dnes zemědělci prodělávají cca 2Kč a situace se dále zhoršuje. Zemědělci na Vysočině se proto aktualizovali své prohlášení, se kterým seznámili nejen vedení Kraje Vysočina, ale obracejí se na čelní politické představitele a členy vlády,“ popisuje situaci na Vysočině předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a dodává, že například výkupní cena vepřového masa dostala na nejnižší úroveň, a to 26 Kč za kilogram a i přes to mají zemědělci problém toto maso prodat. Vysoký nárůst dovozů totiž naše maso i mléko vytlačuje mimo trh.

Ve svém prohlášení požadují zemědělci zavedení přísnějších kontrol při dovozu zemědělských komodit do České republiky, zavedení národních dotačních titulů pro podporu dojného skotu, podporu zemědělské výroby za účelem zajištění zaměstnanosti a života na venkově a také zajištění produkčního hospodářství, které je v souladu s péčí o krajinu o půdu a vodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…