Masarykova univerzita: Studenti MU dostali medaili ministerstva školství

07.01.2021 15:54

Za dobrovolnickou práci udělilo ministerstvo školství všem studentům Masarykovy univerzity medailí, cenu ministra navíc získali dva studenti MU.

Masarykova univerzita: Studenti MU dostali medaili ministerstva školství
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Ceny ministra školství pro vynikající studenty a absolventy a medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR mají své držitele.

Medaili obdrželi studenti Masarykovy univerzity, kteří formou dobrovolnictví a dalších činností aktivně pomáhali během pandemie, a to nad rámec svých studijních povinností. Medaile je oceněním práce všech budoucích zdravotníků, pedagogů, právníků, ekonomů, vědců a dalších, kteří se po výzvě rektora Martina Bareše zapojili pod aktivitou MUNI POMÁHÁ do dobrovolnické činnosti.

„Masarykova univerzita svojí neustálou pomocí ukázala a stále ukazuje, že je ve veřejném prostoru aktivní, a že v časech krize umí pomoci. Tuto medaili si pomyslně zaslouží všichni studenti zapojení do pomoci druhým. Jsem na ně jako rektor univerzity nesmírně hrdý,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

V kategorii za mimořádné činy studentů bylo letos uděleno hned deset ocenění. Ministr tak poukázal na práci studentů či absolventů vysokých škol, kteří formou dobrovolnictví a dalších činností aktivně pomáhali během pandemie nemoci Covid-19. Z Masarykovy univerzity získali cenu studentka Veronika Podolská a pedagog a postgraduální student Jiří Byčkov.

Veronika Podolská, která studuje filozofickou a ekonomicko-správní fakultu, organizovala od počátku nouzového stavu zajištění ochranných pomůcek a dezinfekčního materiálu ve svém rodném městě Rychnově nad Kněžnou. Ke spolupráci vyhledala 30 švadlen, které našily roušky. Společně s dalšími spolupracovníky zajišťovali jejich distribuci do celého okresu.

„Jsem byla v šoku,“ reagovala na ocenění Veronika, kterou nenapadlo, že by její činnost mohla být takto oceněna. „Hned na začátku epidemie jsem věděla, že spousta lidí potřebuje pomoc, a tak jsem zkusila šít roušky. No a moc mi to nešlo, spíš vůbec. Rozhodla jsem se proto využít jiné své silné stránky - organizační a začala oslovovat šikovné přátele z mého okolí. Postupně se z nás všech stal skvělý tým, který dokázal rozvést několik tisíc roušek,“ vzpomíná na jarní období loňského roku studentka. Za podporu všech přátel a rodiny je velice vděčná a všem poslala poděkování. „Bez nich bych to sama nedokázala. Poznala jsem spoustu skvělých lidí a do života mi to dalo, že soudržnost a spolupráce jsou v těžkých časech to nejdůležitější a že se člověk opravdu nemusí bát říci si o pomoc, když ji potřebuje.“

Druhý oceněný, Jiří Byčkov z filozofické fakulty zareagoval na prosbu o pomoc ostravského Alzheimerova centra. Ve svém volném čase tam působil v době koronavirové pandemie jako krizový intervent, pečovatel a psychoterapeut. Dostal se tak v první linii do bezprostředního kontaktu s nemocnými a jak sám v rozhovoru pro MUNI POMÁHÁ uvedl, byla to cenná zkušenost, ale zároveň vyčerpávající a deprimující práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.