Masarykova univerzita povede projekt, mapující památky ve francouzské obci Conques

02.12.2020 10:06

Popsat a vrátit do povědomí veřejnosti historické památky francouzské obce Conques má za cíl výzkumný projekt, který bude koordinovat historik umění Ivan Foletti z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Grant z programu Marie Skłodowska-Curie Actions – Research and Innovation Staff Exchange (MSCA-RISE) ve výši téměř jednoho milionu eur umožní odborníků z několika spolupracujících institucí mimo jiné vyrobit 3D modely tamních památek nebo provést jejich chemickou a technickou analýzu.

Masarykova univerzita povede projekt, mapující památky ve francouzské obci Conques
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Výzkumný projekt odstartuje v lednu 2021 a počítá s plejádou jak výzkumně-akademických aktivit, tak těch směřujících k laické veřejnosti. Odborníci se pod Folettiho vedením budou z nejrůznějších pohledů zabývat obcí Conques ve Francii, která má jak turistický, tak historický i politický význam. „Jde o významné místo na poutní cestě do španělského Santiago de Compostela, nachází se tam množství historických památek datovaných od 9. do 21. století. Conques má ale význam i z hlediska historie celé Evropy, je totiž průsečíkem dějin 19. a 20. století, které daly vzniknout konstruktu národních států,“ vysvětluje Foletti.

V lokalitě plánují vědci mimo jiné provést analýzu památek, vydat o ní odbornou monografii, ale také třeba vytvořit databázi nasbíraných dat či vyrobit 3D modely památek a krátkometrážní dokumentární filmy pro veřejnost.

Masarykova univerzita jako koordinující instituce bude na projektu spolupracovat například s The City University of New York v USA, s německou Společností Maxe Plancka či s francouzským Národním výzkumným centrem. Zastoupeno je ale také italské vydavatelství Viella Libreria Editrice, které zastřeší vydávání tištěných materiálů, či místní Asociace pro ekonomický a kulturní rozvoj Conques. „Věřím, že právě díky spojení špičkových institucí s různým zaměřením – třeba na chemické analýzy materiálů, rekonstrukci historické krajiny či na komunikaci vědy – se památky světového kulturního dědictví v Conques podaří vrátit do povědomí nejen vědecké, ale i laické veřejnosti jako součást evropské sdílené identity,“ doplnil Foletti.

Projekt uspěl v programu MSCA-RISE, který je jedním ze schémat rámcového programu Horizon 2020. V letošním roce se stal jediným projektem v této kategorii koordinovaným z České republiky napříč všemi obory. S hodnocením 97,4 procenta se navíc umístil na druhém místě oborového panelu v rámci celé Evropy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…