Matcha Tea pod drobnohledem

09.08.2014 19:00

Japonsko je čajovým rájem a řada evropských milovníků tohoto nápoje nedá na zdejší čajové produkty dopustit. Perlou mezi nimi je Matcha, císařský čajový prášek. Do ČR se dováží mnoho druhů a jakostí, ne všechny jsou ale originál. Rozpoznat kvalitní a nekvalitní Matcha Tea není nijak složité, postačí důkladně si prohlédnout čaj a ochutnat.

Matcha Tea pod drobnohledem
Foto: Matcha Tea
Popisek: Matcha Tea

„Matcha Tea dovážíme do České republiky už druhým rokem. Stejně jako například u vína, existuje u Matcha široké spektrum tříd a jakostí. Je určitě důležité přemýšlet nad kvalitou čaje, rukama mi už prošlo hodně vzorků a mohu tedy říci, že kvalita Matcha nabízeného na tuzemském trhu není vždy valná. Jsou tu prodejci poctiví, kteří kvalitu tohoto čaje drží, ale bohužel je tu i pár prodejců, kteří spíše zneužívají dobrého jména čaje a nakupují levné náhražky, nejčastěji v Číně,“ vysvětlil Petr Patočka, ředitel Čajové květiny, své zkušenosti s dovozem japonského BIO Matcha Tea.

Čaj Matcha je naštěstí produktem, u kterého se kvalita poměrně jednoduše pozná. Tím prvním faktorem je určitě cena. „V případě, že prodejce deklaruje cenu např. 1 Kč za gram, tak je to podezřelé. Optimální cena za gram v základní kvalitě by se měla pohybovat v rozmezí od 5 – 7 Kč. Matcha té nejvyšší kvality může jít až k 30 Kč za gram,“ upřesnil Petr Patočka.

Co je Matcha?

Matcha je ve svém základu jen usušená a rozemletá dužina čajovníkových lístků, která se přímo konzumuje buď ve formě nápoje, nebo se může přidávat do jídla. Svou barvu získává díky zastínění plantáží, které podporuje tvorbu chlorofylu. Jde tedy o čistý čajovník, žádný extrakt či louh. Díky tomu obsahuje Matcha velké množství vlákniny, katechinů a aminokyselin. Pokud je ale namlet nekvalitní čaj nebo jsou do čajového prášku přidávány příměsi, už se nejedná o slavný Matcha, ale o podvrh.

Každý dovozce japonských čajů ručí za kvalitu produktu, který kupuje a prodává. „Každý čaj, tedy šarži, testujeme, bez toho by to ani nešlo. Pokud nemá správnou barvu, chuť, patřičné certifikace či doklady o původu, nelze ho v žádném případě nabízet zákazníkům. Tyto faktory by měl splňovat každý dovozce a zákazníkovi by měly být výsledky rozborů a kontrol zpřístupněny, má na to plné právo. Na www.matchatea.cz jsou všechny tyto dokumenty volně k nahlédnutí,“ dodal Petr Patočka. Z důvodu, aby dovozce sám předcházel možnému převzetí nekvalitního zboží, musí mít vždy v pořádku základní certifikáty, mít jistotu, že jsou v naprostém pořádku chemické rozbory a nezbytné doklady o původu a složení čaje.

Tři důkazy kvality

Dobrý čaj pozná každý konzument podle několika laických pouček. Stačí se zaměřit na barvu, chuť a podívat se, zda má dovozce v pořádku všechny potřebné doklady. Matcha je původně čajem samurajů a císařského dvora a tento status z něj má být stále cítit.

1. Chuť: „Pravý Matcha Tea má mít svěží a lehce nasládlou chuť s téměř nepatrnou trpkostí,“ upřesnil Petr Patočka. Sladká chuť pochází z přirozeně se vyskytující aminokyseliny L-theanin a rostlinných vláken. Matcha vyšší kvality by měl obsahovat minimálně 19,5 mg L-theaninu na 1 gram čaje. „V žádném případě nesmí být čaj hořký. Pak nejde s největší pravděpodobností o Matcha, ale o powdered green tea. To je podstatný rozdíl, protože powdered green tea je rozemletý celý čajový list a ne pouze jeho dužina. Stručně řečeno je to náhražka a proto by měl zákazník požadovat doklad toho, že se skutečně jedná o Matcha a potvrzení o jasném původu čaje,“ dodal. Čaj musí být správně usušen a skladován. Pokud prášek navlhne, utvoří hrudky a jeho původní kvalita je nenávratně ztracena.

2. Barva: Kvalitní Matcha má jasně smaragdově zelenou barvu a v případě nižších stupňů se barva mění spíše na žlutohnědou. „Kvalitní Matcha by nikdy neměl být žlutý nebo hnědý. Zelená barva je znamením, že čaj byl pěstován a zpracován správným způsobem. Čím méně zelené, tím méně chlorofylu. Setkal jsem si i s pravým Matcha, který byl lehce nažloutlý a v BIO kvalitě, ale v tomto případě byla špatná barva způsobena stářím čaje a špatným skladováním. Obecně platí, že čím vyšší kvalita čaje Matcha, tím jasnější zelenou má barvu a chuť je výrazně jemnější,“ dodal Petr Patočka. Při rozmíchání ve vodě se barva nemění, pouze při delším stání a poklesu čajových částic ke dnu může být méně sytá.

3. Certifikáty: Každý dovozce BIO japonských čajů by měl mít k dispozici 7 základních dokumentů, kterými může prokázat legitimitu prodávaného produktu a jeho kvalitu. Jedná se o BIO certifikát, Certifikát o nulovém výskytu radiace, Specifikaci produktu, tzv. „Rodný list“ čaje, Chemickou analýzu včetně nutričního složení čaje, HACCAP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), Rozbor pesticidů a Doložení původu čaje.

„Každý dovozce, který má v pořádku zboží i jeho doklady, je rád zveřejní. Není jednoduché poprat se s byrokracií a mít všechno řádně doloženo, zvláště když nakupujete v dalekém Japonsku a dovážíte do EU,“ dodal Petr Patočka. „My jsme už dnes tak daleko, že Matcha Tea, který prodáváme, je pěstován přímo pro náš trh. Na čajové plantáži máme vyhrazenu svou vlastní část a kvalitu čaje tak můžeme průběžně sledovat. Do budoucna uvažujeme o umístění web kamer přímo na plantáže, aby se zákazníci mohli podívat, jak se čaj pěstuje,“ uzavřel Petr Patočka.

O společnosti Čajová květina

Společnost Čajová květina s.r.o. byla založena jako specializovaný dovozce a distributor potravin a nápojů především pro gastronomická zařízení (restaurace, cukrárny, kavárny a čajovny) a obchody. Čajová květina s.r.o. se zaměřuje na výrobky reprezentující moderní, zdravý životní styl, s důrazem na popularizaci méně známých produktů jako jsou například kvetoucí čaje nebo japonský zelený čaj Matcha. Společnost nabízí ke svým produktům doplňkový sortiment, a to zejména v případě kvetoucích čajů vhodné sklo (sklenice, šálky a konvice) pro jejich servírování a propagaci. Nabídka a prodej jsou realizovány přednostně prostřednictvím vlastní sítě obchodních zástupců, která umožňuje dodržet vysokou kvalitu prezentace produktů koncovým spotřebitelům.

Více na http://www.matchatea.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…