Máte nebezpečný přechod pro chodce? Nadace ČEZ a BESIP jej osvětlí!

17.02.2015 12:40

Řidiči automobilů v roce 2014 způsobili 990 nehod tím, že nedali přednost chodcům na vyznačených přechodech, 13 chodců takto přišlo o život. Častou příčinou nehod je přitom nedostatečné osvětlení místa. Nadace ČEZ proto za odborné spolupráce s BESIPem vypisuje už potřetí grant, ve kterém mohou města a obce získat až 200 tisíc korun na osvětlení nebezpečných přechodů. Kvalitní osvětlení přitom může snížit počet střetů aut s chodci na přechodech až o dvě třetiny.

Máte nebezpečný přechod pro chodce? Nadace ČEZ a BESIP jej osvětlí!
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Mít ve své obci bezpečné místo k přecházení navíc nebylo nikdy jednodušší. Stačí, když si obce a města požádají od 2. února do 6. března prostřednictvím jednoduchého formuláře na webu www.nadacecez.cz o nadační příspěvek v maximální výši 200 000 korun.

V letošním roce prohlubuje Nadace ČEZ spolupráci s organizací BESIP Ministerstva dopravy. „Základní pravidlo bezpečnosti na silnicích je vidět a být viděn. Velká část nehod na přechodech je způsobena právě tím, že řidič si chodce všimne příliš pozdě nebo vůbec, proto podporujeme iniciativu Nadace ČEZ a do projektu se aktivně zapojíme. Jsme například připraveni radit obcím s výběrem osvětlení přechodů na míru jednotlivým kritickým místům, aby se nástrahám snížené viditelnosti dařilo předcházet,“ uvedl vedoucí BESIP Martin Farář.

Během uplynulých dvou let podpořila Nadace ČEZ osvětlení 46 přechodů v celé České republice. „Spojení elektřiny a bezpečnosti se nám zdá přirozené a obrovský ohlas obcí na tento grant nás přesvědčil o tom, že v podpoře osvětlování přechodů budeme ve spolupráci s odborníky z BESIP pokračovat i nadále,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Na severní a střední Moravě se díky Nadaci ČEZ rozsvítilo celkem pět přechodů, konkrétně v Bašce, Lidečku, Starém Městě, Olšanech a Hodslavicích. Další přechody ve Frýdku-Místku a Valašském Meziříčí budou dokončeny v první polovině roku.

Informace o podmínkách grantového řízení Oranžový přechod včetně přihlašovacího formuláře najdete na http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzovy-prechod.html.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…