Matematické modely pomáhají lesníkům zajistit geneticky kvalitní osivo

16.02.2015 14:00

Vědci z katedry genetiky a fyziologie lesních dřevin Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze představili nový a efektivní způsob výsadby semenných sadů lesních dřevin. Nové prostorové schéma (označené jako „MI design“) podporuje náhodné křížení, omezuje samoopylení a ve všech sledovaných parametrech překonává alternativní metody k prostorovému uspořádání sadů. Celý metodický postup, včetně srovnání s alternativními schématy, byl publikován ve vědeckém časopise Tree Genetics & Genomes.

Matematické modely pomáhají lesníkům zajistit geneticky kvalitní osivo
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Aktuálně jsou MI schématem zakládány nové semenné sady v součinnosti s podnikem Vojenské lesy a statky s. p. ČR v několika regionech České republiky (obr. v příloze). Tento postup využily také Lesy ČR s. p. u dvou semenných sadů tzv. druhé generace. V zahraničí nachází MI schéma ohlasy a uplatnění např. v Kanadě, USA, Norsku, Rakousku a v dalších zemích.

Semenné sady lesních dřevin se zakládají za účelem zajištění dostatečného množství geneticky kvalitního osiva určeného k obnově lesa. Jednotlivé stromy v sadu (roubovanci) jsou vegetativní kopie rodičovských stromů s požadovanými vlastnostmi pro lesní hospodářství. V minulosti bylo prostorové rozmístění roubovanců v semenných sadech řešeno jednoduše náhodným přístupem. Později byly vyvinuty a implementovány do lesnické praxe různé modifikace uspořádání na bázi lokálních permutačních algoritmů.

„Navržený postup kombinuje výhody globálního optimalizačního algoritmu a umožňuje zahrnutí celé řady omezujících podmínek pro řešení rozsáhlých provozních úloh v různých částech světa,“ vysvětluje prof. Ing. Milan Lstibůrek, Ph.D., vedoucí řešitelského týmu.

Publikace Lstibůrek M., Stejskal J., Misevicius A., Korecký J., El-Kassaby Y.A. (2015). Expansion of the Minimum-Inbreeding seed orchard design to operational scale. Tree Genetics and Genomes 11: 12 je ke stažení zde http://download.springer.com/static/pdf/26/art%253A10.1007%252Fs11295-015-0842-5.pdf?auth66=1423668035_eba798aff89c7d526cd38a79270c6dd6&ext=.pdf

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…