Mazars: Lídři evropského stavebnictví rostli i v krizových letech

06.04.2014 17:50

Zatímco stavebnictví jako celek zaznamenalo v krizových letech výrazný propad, lídři evropského trhu i v obtížných podmínkách dokázali růst. Nadnárodním stavebním a inženýrským skupinám pomohla schopnost dosáhnout na největší globální zakázky, ale také akvizice menších, prosperujících firem a expanze na mimoevropské trhy. Vyplývá to ze studie společnosti Mazars, jež hledala odpověď na otázku, proč hospodářské výsledky tržních lídrů nekopírovaly vývoj v sektoru.

Mazars: Lídři evropského stavebnictví rostli i v krizových letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavební práce, ilustrační foto

Obraty a zisky v evropském stavebnictví v letech 2007 až 2011 klesly o 20 % a v roce 2012 pak o dalších 4,5 %. Lídři sektoru i přesto rostli – v letech 2007 až 2011 o 23 %, v následujícím roce o dalších 9 %. Studie Mazars konkrétně zkoumala výroční zprávy sedmi největších stavebních firem v Evropě. S výjimkou rakouského Strabagu všechny v roce 2012 rostly: španělská ACS dokonce o 35 %, švédská Skanska o 13 %, méně výrazný nárůst zaznamenaly i skupiny Balfour Beatty, Vinci, Bouygues a Eiffage.

„Studie ukázala, že neexistuje jediná příčina, spíše jde o souhru několika faktorů, které v obtížných krizových letech zvýhodnily velké skupiny oproti menším hráčům na trhu. Velké skupiny například mají prostředky a možnosti k expanzi na mimoevropské trhy – třeba na ten americký, který po obrovském propadu začal znovu růst,“ komentoval výsledky průzkumu Jiří Šimek, Senior Manager společnosti Mazars. Perspektivní trhy vidí odborníci také v Asii a Africe, konkrétně třeba v Indonésii a Nigérii.

Díky dlouholetým zkušenostem mají největší evropské stavební společnosti mezinárodní prestiž a technologické know-how. Dokážou tak reagovat na vývoj stavebního trhu, který míří směrem ke komplexním globálním zakázkám. „Velké stavební společnosti jsou jedinými subjekty, které mohou řešit ty nejnáročnější, a zároveň nejdražší projekty. Mají technické zdroje, kapacity pro inovace a prostor pro finanční a technický risk, který je v mnoha projektech obsažen,“ doplnil Jiří Šimek.

Velké skupiny mají prostředky k nákupu menších, prosperujících subjektů, díky kterým pak celkově rostou. Například 35% růst ACS výrazně podpořila akvizice německé skupiny Hochtief v roce 2011. Francouzský gigant Vinci dosáhl pětiprocentního růstu hlavně díky mezinárodním akvizicím v oblasti energetiky, telekomunikační infrastruktury a pozemního stavitelství. Obecně lze říci, že na celkových hospodářských výsledcích mají čím dál větší vliv aktivity stavebních firem mimo jejich domovský obor. Základem ale ve všech případech zůstává stavebnictví.

K úspěšnému zvládnutí krize pomohlo velkým stavebním firmám relativně nízké prvotní zadlužení. Míra zadlužení sledovaných firem dokonce v letech 2011 a 2012 meziročně poklesla v průměru o 10 %. Nutno však dodat, že na průměrném poklesu se velkou měrou podílelo razantní oddlužení skupiny ACS.

1. Mazars (www.mazars.com / www.mazars.cz) je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb, které k 1. lednu 2014 poskytuje v 72 zemích světa. Zaměstnává více než 13 800 odborníků. Prostřednictvím dohod o spolupráci, joint ventures a zastupujících kanceláří působí Mazars v dalších 21 zemích. Pro klienty tak společně pracují týmy odborníků, kteří poskytují své služby ve stejné kvalitě a v rámci shodně technicky a eticky nastavených standardů. Kompletní, přizpůsobená a flexibilní škála poskytovaných služeb předurčuje Mazars jako partnera pro velké národní a nadnárodní firmy včetně subjektů veřejného zájmu i střední a menší společnosti, vlastníkem řízené soukromé společnosti a úspěšné podnikatele.

2. V České republice působí společnost Mazars od roku 1993, poskytuje komplexní služby a zaměstnává více než 150 lidí. V současné době je sedmou největší auditorskou firmou v České republice.

3. Název « Mazars » označuje všechny společnosti skupiny Mazars, každá z nich je samostatným a nezávislým právním subjektem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…