Města a obce nesouhlasí s rušením motivačních prvků u daní

28.12.2015 21:36

Svaz měst a obcí ČR bude usilovat o změnu rozpočtového určení daní (RUD) tak, aby města a obce nepřišly o motivační prvky. Novelu zákona č. 243/2000 Sb., která s jejich zrušením počítá, v prosinci schválila Poslanecká sněmovna. Podle ní se má od roku 2017 zvýšit podíl z DPH pro města a obce na 21,4 %, současně se však mají zrušit motivační prvky, které z daní z příjmů fyzických osob jdou samosprávám. Změna by ale pro řadu samospráv znamenala významný výpadek ve financování. Na problém upozorňují například Praha či Černošice. Svaz chce o dané věci intenzivně jednat s Ministerstvem financí.

Města a obce nesouhlasí s rušením motivačních prvků u daní
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

Ke zrušení motivačních prvků daní z příjmů fyzických osob neexistují žádné důvody. Navíc jim nepředcházela žádná analýza a bohužel to vypadá, že se tak trochu zapomnělo na fakt, že města a obce jsou podfinancované dlouhodobě. Vnitřní dluh samospráv je v řádu několika miliard a stále stoupá.  Čas na změnu zákona o rozpočtovém určení daní tak, aby se samosprávám nic neubíralo, ba naopak přidalo, je. Schválená novela má totiž platit od roku 2017," říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: "Nejen v souvislosti s RUD oceňujeme přízeň senátorů a poslanců, upozorňujeme však na to, že změny RUD nelze dělat bez předcházejících analýz dopadů."

V roce 2010 se samosprávám o 17 % snížil příspěvek na přenesenou působnost. Od ledna 2016 sice bude sice valorizován, zvýší se však o pouhé 1 %. O financování měst a obcí včetně RUD i o penězích na služby, které města a obce poskytují občanům jako tzv. prodloužená ruka státu, se intenzivně debatovalo také na XVIII. celostátní finanční konferenci. Konala se 9. a 10. prosince 2015  v Praze a zúčastnily se jí čtyři stovky starostek a starostů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…