Města a obce ušetří za plyn. Díky společnému nakupování s Moravskoslezským krajem na burze

09.07.2017 18:26

Moravskoslezský kraj opět nakupoval na Českomoravské komoditní burze Kladno zemní plyn pro příští rok.

Města a obce ušetří za plyn. Díky společnému nakupování s Moravskoslezským krajem na burze
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Tentokrát se k nákupu pro celou korporaci, tedy krajský úřad a více než dvě stovky krajských příspěvkových organizací, připojilo několik měst a obcí z regionu. A výrazně ušetřily.

Zemní plyn bude Moravskoslezskému kraji příští rok dodávat akciová společnost Pražská plynárenská. V maloodběru kraj za megawatthodinu zaplatí 443 korun, ve středním odběru ho megawatthodina bude stát 433 korun.

„Tím, že už od roku 2010 jako jeden z prvních krajů v republice nakupujeme na komoditní burze a v takovém objemu, dokážeme se dostat na příznivé ceny. Kladenská komoditní burza je místem, kde se dlouhodobě koncentruje poptávka i nabídka dodávek energií a panuje tu proto silně soutěžní prostředí. Pro dodavatele je výhodné, že se nemusí zabývat zbytečnou administrativou a může se soustředit na samotný obchod v obchodním systému burzy. Kupující tu téměř jistě nakoupí za nejnižší možnou cenu,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Nákupy energií na komoditní burze pro Moravskoslezský kraj zajišťuje jeho krajský úřad. K zavedení standardů korporátního řízení a přijetí koncepce poskytování sdílených služeb přistoupil jako jeden z prvních krajů v České republice před třemi lety. Letos poprvé se v rámci pilotního projektu do společné aukce přidala města Bílovec, Frýdek-Místek a obec Slatina na Novojičínsku. A bylo to pro ně velmi výhodné.

„Kdyby městské a obecní úřady nakoupily zemní plyn za současné ceny samostatně, každý jen pro sebe, vyšlo by je to o více než milion korun dráž.  Bílovec meziročně ušetřil přes 200 tisíc korun, Slatina přes 60 tisíc a Frýdek-Místek více než 780 tisíc korun. Opět se ukázalo, že jde v současnosti o nejefektivnější formu realizace veřejné zakázky na dodavatele energií, účinný způsob, jak snížit provozní náklady,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…