Městský dopravní podnik Opava má novou rychlou plničku CNG

20.11.2015 16:30

Opavský dopravní podnik má ode dneška novou plnící stanici pro 15 nových autobusů s pohonem na CNG.

Městský dopravní podnik Opava má novou rychlou plničku CNG
Foto: Městský dopravní podnik Opava
Popisek: Městský dopravní podnik Opava má novou rychlou plničku CNG

Jde o moderní technologii, se dvěma kompresory s vodním chlazením, která umožní najednou plnit až 12 autobusů. Celková investice, na kterou přispěla také Evropská unie (85%) a státní rozpočet (5%) v rámci Operačního programu Životní prostředí, dosáhla zhruba 23 milionů korun.

„V rámci projektu Zelená Opava – CNG bylo pořízeno 15 autobusů s pohonem na CNG šetrných k životnímu prostředí a proto byla také vybudována plnící stanice.“ sdělil předseda představenstva MDPO, a.s. Adam Ludvík Kwiek. Dodavatelem nové CNG  plničky byla společnost VÍTKOVICE Doprava, a.s. ze skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Ta vybavila Městský dopravní podnik Opava specifickou technologií tzv. sekvenčního plnění se zařízením pro plnění osmi autobusů a současně také stojany pro rychlé plnění dalších čtyř autobusů.  „Protože je plnička velkokapacitní, museli jsme zajistit i vybudování nových zpevněných ploch v areálu provozovatele plničky. Díky tomu by nic nemělo bránit plynulému provozu i při velkých objemech plnění,“ upozornil obchodní ředitel společnosti VÍTKOVICE Doprava Martin Žák.

Výstavba plnící stanice proběhla velmi rychle také proto, že hlavní část plnící technologie je skryta v kontejnerech. „Slavnostně byl první autobus naplněn 20. 11. 2015 v dopoledních hodinách“ doplnil předseda představenstva MDPO, a.s.

Vítkovice Machinery Group

Největší ryze česká strojírenská skupina je dlouhodobým propagátorem CNG v dopravě. V letošním roce dokončila plnící stanice ve většině krajů v ČR. Skupina letos prodá okolo tří milionů kubíků stlačeného zemního plynu. Tempo prodeje se přitom zrychluje právě díky novým stanicím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…