Městský soud v Praze potvrdil, že Ing. Krejčíř a JUDr. Pechan stáli za pokusem podvodu na společnost Čepro

28.11.2015 9:08

Městský soud v Praze dne 27. listopadu 2015 odsoudil uprchlého podnikatele Ing. Radovana Krejčíře a jeho spolupracovníka JUDr. Martina Pechana za spáchání mimo jiné zvlášť závažného zločinu podvodu dílem ve stadiu přípravy, dílem ve stadiu pokusu, ve spolupachatelství s dalšími členy organizované zločinecké skupiny.

Městský soud v Praze potvrdil, že Ing. Krejčíř a JUDr. Pechan stáli za pokusem podvodu na společnost Čepro
Foto: red
Popisek: Čepro

Ing. Radovanu Krejčířovi uložil soud trest odnětí svobody v délce 15 let ve věznici se zvýšenou ostrahou, JUDr. Martinu Pechanovi pak v délce 5 let ve věznici s dozorem. Společnosti Čepro byla přiznána náhrada škody ve výši 18.412.000 Kč. Rozsudek zatím není pravomocný, přičemž je možné se proti němu odvolat.
Obžalovaní se měli v období od roku 2002 do roku 2005 dopustit několika trestných činů. Pokus podvodu ve vztahu ke společnosti Čepro spočíval mimo jiné v tom, že obžalovaní Ing. Krejčíř a JUDr. Pechan využili fiktivní doklady o prodeji pohonných hmot společností BENA společnostem Venturon Investment a M Port v hodnotě téměř tří miliard korun k tomu, aby zorganizovali podvodné uplatnění takto vykonstruovaných pohledávek u soudu. Zároveň zajistili zadržení poštovních zásilek od soudu s cílem zabránit společnosti Čepro, aby se proti uplatnění těchto pohledávek mohla účinně bránit.

Dnešní rozhodnutí Městského soudu v Praze je přitom dalším z řady rozhodnutí, které se týkají podvodného uplatnění pohledávek proti společnosti Čepro. Již v loňském roce Městský soud v Praze v kauze bývalého jednatele společnosti Venturon Investment Leopolda Klimuse pravomocně uznal fiktivnost kupních smluv uzavřených touto společností se společností BENA na dodávky neexistujících pohonných hmot v objemu přes 200.000 tun, které měly být údajně uskladněny ve skladovacích kapacitách společnosti Čepro.

Rovněž již dříve byla pravomocně zamítnuta obchodní žaloba společnosti M Port, jíž se společnost domáhala zaplacení fiktivní pohledávky v řádu stovek miliónů korun.

Dnešním rozsudkem tak po mnohaletém náročném vyšetřování orgány činné v trestním řízení zaznamenaly významný úspěch při objasňování trestné činnosti, jejímž prostřednictvím se organizovaná zločinecká skupina utvořená kolem Ing. Radovana Krejčíře a JUDr. Martina Pechana pokusila podvodem obohatit na úkor státem vlastněné strategické společnosti Čepro. 

Rozhodnutí Městského soudu v Praze tak nejen potvrzuje správnost kontinuálního postoje vedení společnosti Čepro, které tvrzené pohledávky od počátku odmítá jako fiktivní, ale zároveň bude mít zásadní význam také na další průběh souvisejícího civilního řízení, v němž se společnost Venturon Investment, resp. jí spřízněné společnosti, snaží vymoci od státem vlastněné společnosti Čepro cca 3 mld. Kč.

Státní distributor paliv ČEPRO, a.s., je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. V žebříčku Czech TOP 100 se firma v roce 2014 s tržbami ve výši 93 miliard Kč umístila na 8. pozici. Čepro provozuje síť 1135 km produktovodů a k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 mil. m³. Společnosti patří 190 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR a zaměstnává téměř 800 lidí. Síť EuroOil je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR. EuroOil je zároveň největším českým distributorem pohonných látek v České republice.

Více viz: www.ceproas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …