Městský soud v Praze: společnost ČEPRO se stala terčem pokusu podvodu

24.08.2014 17:09

Městský soud v Praze včera pravomocně odsoudil bývalého jednatele společnosti Venturon Investment Leopolda Klimuse za zvlášť závažný zločin podvodu ve stádiu pokusu směřující vůči celním orgánům a společnosti ČEPRO.

Městský soud v Praze: společnost ČEPRO se stala terčem pokusu podvodu
Foto: red
Popisek: Čepro

Soud tak jednoznačně pravomocně potvrdil fiktivnost pohledávek uplatňovaných za společností ČEPRO společností Venturon Investment a dalšími pochybnými off-shore společnostmi, za nimiž stojí podle zjištění policejních orgánů uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř a bývalý obchodní ředitel ČEPRA JUDr. Martin Pechan.  

Leopold Klimus byl uznán vinným tím, že se podílel na pokusu podvodu, který spočíval v tom, že za společnost Venturon Investment uzavřel se společností BENA fiktivní kupní smlouvy na dodávky neexistujících pohonných hmot v objemu 208.427.449 tun, které měly být údajně uskladněny ve skladovacích kapacitách ČEPRA.

Tyto fiktivní obchody měly podle Městského soudu v Praze sloužit jednak k oklamání orgánů celní správy, neboť na jejich základě mělo dojít k zániku daňové povinnosti k úhradě zkrácených daní společností BENA v řádu miliard korun, a jednak k oklamání společnosti ĆEPRO. Tyto fiktivní obchody měly totiž vytvořit zdání, že společnost Venturon Investment má jako domnělý kupující vůči společnosti ČEPRO domnělou pohledávku na vydání těchto neexistujících pohonných hmot, popř. na úhradu jejich finančního ekvivalentu ve výši cca 2,6 miliardy Kč.

Na základě dnešního rozhodnutí Městského soudu v Praze, který dospěl k závěru o fiktivnosti těchto obchodů z roku 2002 mezi společnostmi Venturon Investment a BENA, tak orgány činné v trestním řízení po mnohaletém náročném vyšetřování zaznamenaly významný úspěch při objasňování ataků nejrůznějších organizovaných skupin, jejichž cílem je bezdůvodně se obohatit na úkor státem vlastněné společnosti ČEPRO.

Soudem potvrzená fiktivnost těchto obchodů bude mít zcela jistě zásadní vliv na další průběh souvisejících soudních řízení, zejména na civilní soudní řízení, v němž společnost Venturon Investment, resp. jí spřízněné off-shore společnosti, usilují o vydání těchto neexistujících pohonných hmot.        

Státní distributor paliv ČEPRO je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. Jeho tržby za rok 2013 činí přes 73 miliard Kč. ČEPRO provozuje síť 1133 km produktovodů o celkovém objemu 47 000 m³. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1 760 tisíc m³. Společnosti náleží 191 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR (včetně tankovací lodě). Síť ČS EuroOil je největší český distributor pohonných látek v České republice. V oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci získala společnost osvědčení „Bezpečný podnik“. Více na www.ceproas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…